Mesto za reklamu

08. 12. 2018.

Говор две представнице хуманитарне организације “28. јун” у Канцеларији Уједињених Нација за насиље и дрогу у Бечу, прекинут је након што су оне почеле да говоре о ескалацији стања на Косову и Метохији.

Тамара Павловић и Миа Милановић су, у име те организације Срба из дијаспоре, биле најављене као говорници на састанку Комисије УН за спречавање криминала и успостављање правде.

Након неколико одлагања, Миа Милановић је успела да одржи говор уз честе прекиде председавајућег, наводи се у саопштењу “28. јуна”.

Након тога, Тамари Павловић микрофон је био потпуно искључен после првог минута њеног говора, када је кренула да говори о неправди према Србима на Косову и Метохији.

Пошто је кратко споменула Резолуцију 1244 Савета безбедности УН која гарантује границе Косова и Метохије као дела Републике Србије, Павловићева је наставила:

“До данас нико од косовских Албанаца није кривично одговарао због срамотног уништавања српских културних и духовних идентитета, убијања српске деце, жена и мушкараца, укључујући и Оливера Ивановића, а као резултат ових злочина, положај српске мањине на Косову и Метохији је све гори и гори.” Једва је успела да изговори последњу реченицу пре него што је камера престала да је снима, а њен микрофон искључен од стране председавајућег.

С друге стране, Милановићева је успела да изговори неколико кључних ствари:

“Данас бих волела да усмерим вашу пажњу хуманитарној катастрофи на Косову и Метохији која се управо догађа. На административном прелазу између Србије и Косова и Метохије, царине су подигнуте на 100 одсто. Ово значи да су прекинуте све неопходне пошиљке болницама и народним кухињама, и ускоро ће залихе потпуно нестати.”

Она је завршила свој говор тако што је упозорила комисију да се ситуација на Косову и Метохији брзо претвара у “бастион дроге и криминала”, као и да чак у ратном стању “неопходна хуманитарна помоћ може слободније да пролази него на Косову данас.”

Прошле недеље, чланови “28. јуна” су доставили говор форуму савета за људска права УН у Женеви о кршењу људских права које трпе Срби на Косову и Метохији.

Након говора достављена је петиција са 150.000 потписа која позива на заштиту српске културне баштине на Косову и Метохији председнику форума.

Поред покушаја да се ућутка, организација је данас изјавила да ће “наставити да користи свој специјални консултативни статус у Економском и социјалном савету Уједињених нација да би говорила о хуманитарној ситуацији на Западном Балкану.”

„Српска стварност“ / Организација „28 Јун“ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here