Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Белоруска полиција је данас ухапсила више од 400 демонстраната који су захтевали повлачење дугогодишњег ауторитарног председника Александра Лукашенка. 

Група за заштиту људских права Весна (Пролеће) навела је да је преко 800 особа, међу којима има и новинара и познатих личности, ухапшено у Минску и другим градовима, преноси Франс прес.

Међу ухапшенима су освајач сребрне медаље у десетобоју на Олимпијским играма 2008. Андреј Краучанка, двоструки светски шампион у кик-боксу Иван Ганин, некадашња мис Белорусије Олга Јиникова и познати глумац Александар Жданович.

Министарство унутрашњих послова није излазило с подацима о броју приведених.

У вечерњим сатима у појединим насељима Минска настављени су мањи протести, током којих је такође било привођења.

Шефица опозиције Светлана Тихановскаја, која се склонила у Литванији рекла је да 90 дана демонстрација без попуштања режима показују да је Лукашенко изгубио легитимитет и власт.

“Неће да нам да право да одлучујемо о томе шта се дешава у нашој земљи”, написала је она на порукама Телеграмa и додала да ће демонстрације да се наставе “до победе”.

Тихановскаја, која каже да је она победница избора 8. августа, добила је подршку више европских званичника који су одбили да признају резултате белоруских избора. Она је јуче честитала Џоу Бајдену избор за председника САД.

“То је био прави ток идеја, програма и тимова за разлику од Белорусије где су гласови једноставно били покрадени”, рекла је она.

Додала је да верује да ће нови председник САД ускоро признати правично изабраног председника нове и слободне Белорусије, и нагласила да је Џо Бајден више пута заузео чврсте ставове подршке белоруском народу.

Такође је изразила наду да ће ускоро моћи да се састане са изабраним председником САД Џоом Бајденом.

Током последња три месеца противници Александра Лукашенка окупљају се сваке недеље у главном граду Минску да траже његову оставку после избора 9. августа обележених оптужбама за масовну превару.

Они траже од председника Лукашенка, који је на власти од 1994, да препусти своје место противници на председничким изборима Светлани Тихановској, која је као и друге водеће опозиционе личности морала да побегне из земље да би избегла репресију у недељама после избора.

На недељним протестима у Белорусији редовно се окупља више десетине хиљада људи, некад више од 100.000 и то су највећа окупљања од независности земље 1991.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here