Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Двадесети по реду протест који од прошлог викенда носи назив “Сви као један – 1 од 5 милиона”, почео је испред Теразијске чесме у Београду. Представљен је тим за дијалог о три захтева демонстраната. Протестна шетња до зграде РТС-а, где је одржан перформанс “Дневник слободне Србије”. Јанко Веселиновић поручио да ће демонстранти 4. маја формирати слободну зону ако власт не пристане на дијалог. 

Окупљенима се најпре обратио глумац Бранислав Лечић.

Потписници споразума са народом су изашли са предлогом формирања тима стручњака, ванстраначких личности, које су спремне да својим знањем, искуством, експертизом и именом и презименом, изнесу план за три најважније теме које су, како су рекли, основна полуга “Вучићеве диктатуре” и кризе у којој се Србија налази:

1) заробљени медији

2) тешка злоупотреба Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ)

3) нерегуларни избори који се, како наводе, базирају на куповини гласова, уценама и примени силе на грађане Србије.

“Те три тачке су кључне и ми смо рекли да имамо наше за ту врсту преговора. Јеси ли рекао да постоји дијалог и да желиш да неистомишљеници уђу у дијалог. Ево ти прилике без ултиматума! Кандидујемо људе стручне и способне да воде дијалог и да уреде ове три тачке”, рекао је Лечић.

Он је навео да су одабрали преговарачки тим који чине професор ФПН Чедомир Чупић, професорка ФПН Сњежана Миливојевић, доцент на ФПН-у Душан Вучићевић, др политичких наука Јованка Матић, политиколог Бобан Стојановић, редитељ Срђан Драгојевић, новинар Вукашин Обрадовић, Зоран Гавриловић испред БИРОДИ-ја.

НУНС и Асоцијација независних и електронских медија ће, такође, учествовати у дијалогу.

Лечић се осврнуо на јучерашњи говор министра Ивице Дачића који је на скупу “Будућност Србија” питао да ли је Чорба певао песму  “Остани ђубре до краја”, јер одговара опозицији, Лечић је навео да ће Дачић осетити ту ђубрад  испод прозора.

Увек је било лажи и било је истине, а рекао сам вам са ове чесме, да ће истина победити, само треба да издржимо, да трајемо и ненасилним методама ћемо победити – будите сигурни, почели су да пуцају мало по мало, цури им то зло, додао је.

Вучић је јуче доказао да жели да има свој народ, измишљен народ у народу, рекао је Лечић. “Народ који иде по директиви на места која он одреди, који кличе на команду, народ који за мале паре представља борј који му треба”, рекао је Лечић. Он је додао да је то лаж која не може да прође. Оценио је да Вучић зна да је “јучерашњи циркус” његов опроштајни такав говор, а да су се од Ане Брнабић до Дачића – утркивали ко ће више да подели народ.

Лечић је рекао да се Вучић утркивао јуче да направи привид подршке, “да плати викаре да вичу – Ацо, Србине”.

“Нико не сме да мрзи онога ко је због сендвича дошао. Не радите то. Потцењивање и понижавање народа треба да иде од оних који треба да оду, али не од нас. Ми морамо да разумемо наш народ, да подржимо оно што ваља, а они ће се сами постидети и већ се стиде”, рекао је Лечић окупљенима.

Лечић је навео да је Вучић, попут колеге Чаушескуа, окренуо комшију на комшију. “Наша земља се налази у дубокој политичкој кризи, и за то је одговоран Вучић”.

“Нема нам повлачења, пред ким да се повучемо – пред преваром, издајом, лажима, кршењем Устава, понижавањем човека? Настављамо протест и тај протест ће трајати, одговорно вам тврдим, све до победе… Упорно долазите док ова субота не постане једна једина субота за сва времена. Наша слободна субота ће победити, ја ти то кажем, Александре Вучићу”, поручио је председнику Србије.

Лечић је позвао окупљене на шетњу до РТС, како је рекао, “да их још једном чују”, али и да грађани у протесту покажу колико су цивилизовани.

Демонстранти испред зграде РТС-а

Испред зграде Јавног сервиса одржан је перформанс “Дневник слободне Србије”, који је водио Смиљан Бањац.

Демонстрантима се обратио и Ранко Марковић из удружења “Ефектива”, рекавши да задужени у швајцарцима хоће правду а не милостињу. Напоменуо је да банке саме треба да плате штету коју су направиле.

“Држава мора да реагује, али да натера све да поштују закон који је прописала”, истакао је Марковић.

Такође, обратио се и Миодраг Симовић, један од студената који је приведен након упада у зграду РТС-а.

“Налазимо се у ситуацији да пред нашим очима град Београд бива систематски уништаван. Руши се све што смета актуелној позицији да на неки начин оствари своје циљеве мистичног и сумњивог порекла. Улице су раскопане, у саобраћају је хаос. Калемегдан се систематски уништава”, рекао је Симовић.

Јанко Веселиновић рекао је да ће демонстранти формирати слободну зону 4. маја ако за неколико дана власт не пристане на дијалог.

“Зону побуњеног народа. Поред побуњеног народа биће слободни народни парламент, одборници из целе Србије. Тог дана побуњени народ долази у Београд у слободну зону где остајемо”, рекао је Веселиновић.

Позвао је власт на разум и дијалог са побуњеним народом.

“Ми смо своје учинили. Одредили и људе који могу да разговарају. Београд ће постати центар Слободне зоне до победе. Долазимо тог дана по своја демократска права”, истакао је Веселиновић.

На протесту који је одржан прошле суботе прочитани су захтеви. Организатори протеста траже формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други захтев је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Први протест одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Подсетимо, на претходном протесту 13. априла у Београду затражено је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

„Српска стварност“ /Н1, РТС, Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here