Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаној академији поводом обележавања 950 година манастира Свети Прохор Пчињски и 700 година од упокојења краља Милутина, који је обновио манастир. Током свечаности, епископ врањски г. Пахомије уручио је председнику Србије Орден Преподобног Прохора Пчињског за општи допринос и покровитељство над обележавањем годишњице манастира.

Председник Србије је, на предлог епископа врањског господина Пахомија, добио орден преподобног Прохора Пчињског, који му је том приликом уручен.

Председник Вучић се том приликом обратио присутнима на свечаној академији:

“Велика ми је част и хвала вам на овом ордену. Нисам неко ко иначе жуди за наградама, али много ми значи овај орден. Чини ми се да када заједно расту српска држава и српска црква да је тада и најбоље нашим грађанима”, рекао је председник.

“Девет и по векова су обавеза и одговорност, наша је обавеза да народу који живи овде да обезбедимо опстанак и да урадимо све оно што смо изгубили у претоходних 30 година”, додао је председник.

“Уз величанствени орден добио сам обавезу више”, навео је председник и поручио да је важно јер, упркос тешким временима и силним притисцима са Косова и Метохије, већ сутра иде у Брисел.

Вучић је истакао да ће се наша делегација у Бриселу борити за Србију, неће бити ничији поданици осим што ће бити слуге само свога народа и своје државе.

Девет и по векова постојања и опстанка на трусном, тешком тлу о чему сведочи и овај јубилеј је обавеза да и у наредних девет и по векова постојимо и опстајемо.

„Наша обавеза је да народу који живи овде, у Трговишту и Бујановцу обезбедимо опстанак, да поново покренемо у простору Гумопластике фабричке погоне, да поново наши млади могу да се запосле овде, да могу да раде и живе, виде будућност за себе и своју децу. Овде живи диван народ, људи који су увек поштовали државу, који су се увек радовали држави, волели и ценили цркву“, додао је Вучић.

Он је нагласио да упркос силним притисцима који долазе споља, који долазе са КиМ од албанских покитичара, претњама тужбама и новим сукобима, он сутра иде у Брисел где ће предводити нашу делегацију.

Знам ја колико проблема имамо, нису ствари тако ружичасте како желимо да их представимо. Зна то верни народ у Бујановцу. Обећавам да ћемо се борити за Србију, нећемо бити ничији поданици осим што ћемо бити слуге само свога народа и своје државе“, подвукао је Вучић.

Истакао је да ће се наша делегација борити не тако што ће да им претимо, да им узвраћа увредама, већ чврстином, одговорним и озбиљним ставом, погледом у будућност.

Рекао је да ће Србија побеђивати са више фабрика, већим платама и пензијама, да хоће да буде боља од других, а једино што ће да каже јесте да ништа туђе нећемо, али нећемо дати, па тако ни да по мерилима других будемо добри ако дамо нестсо што мисле да нам не припада, а припада нам више од девет и по векова.

Вучић се захвалио владици Пахомију што је, како је рекао, вредно и достојанствено штитио наш народ деценијама на једном подручју где то није лако и једноставно.

„Када год би долазио у Бујановац, Врање, Прешево, на територију Врањске епархије увек би владика Пахомије тражио нешто, не за себе, чак не често ни за цркву, већ да помогнемо вама грађанима, да добијете неку фабрику више, новца више“, рекао је он. Вучић је додао да је Србија данас јака, не превише јака, али из дана у дан све снажнија и јача уз подршку грађана и њихову веру у Србију.

„Молим вас да останите на свом огњишту да чувате Пчињу. Верујем да постоје људи који нису поданичког духа, већ слободарског српског духа да ће помоћи да пребродимо проблеме пред нама који нису политички, већ се тичу КиМ, да из тога заједнички изађемо“, рекао је Вучић и позвао је српски народ на јединство.

„Јединство српског народа је важније и потребније него икада. Нисмо слаби као што смо били, нисмо тако јаки како би волели, али бићемо много снажнији него икада ако будемо уједињени“, закључио је Вучић.

Прослави јубилеја манастира присуствовали су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, министри у Влади Србије Небојша Стефановић, Томислав Момировић, Татјана Матић, Маја Поповић, Никола Селаковић, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here