02.07.2019.

У северном делу Митровице ни данас не раде приватне трговинске радње, угоститељски објекти, пијаца, киосци, апотеке…

Одлуку да започну са оваквим видом протеста, трговци су донели прошле недеље, због наметнутих такси на производе из централне Србије, које су косовске власти увеле новембра прошле године, и због, у последњих месец дана пооштрене контроле увоза те робе.

Председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић рекао је јуче да под оваквим условима не могу да послују и упозорава да ће се ово стање продужити ако ситуација остане овакава.

Напомиње да су упозорили Београд, Приштину и међународну заједницу да ће до овога доћи и истиче да сада све зависи од њихових даљих корака.

“Из Београда су најавили помоћ, међународна заједница се не оглашава, Приштина не планира да укине таксе, тако да ни ми не можемо да кажемо до када ће ово трајати, све ће зависити од ситуације на терену” – каже Петровић.

До када ће овакво стање трајати, зависи од тога како се буде одвијала ситуација на терену, додаје Петровић.

У свему овоме, највише трпе грађани, којима Петровић поручује да им се придруже у проналажењу решења тренутне ситуације.

“Нисмо били у могућности да радимо, трудили смо се, издржали смо ових седам месеци, али више не можемо. Морају да нам се прикључе, да сви заједно нађемо решење и наставимо нормалан живот овде на северу” – рекао је Петровић.

Такси превозници у северном делу Митровице такође не раде.

Слична ситуација је и у остале три општине на северу Косова.

Након најаве косовског премијера Рамуша Харадинаја о отварању привремених велепродаја на северу, два камиона са основним животним намирница за продају, била су паркирана јуче поподне испред Административне канцеларије у насељу Бошњачка махала, али није било заинтересованих купаца.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here