Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Народна банка Србије (НБС) данас је објавила да је повећала пројекцију раста бруто домаћег производа (БДП) Србије у овој години са четири на 4,2 одсто и да прогнозира да ће инфлација и у наредне две године остати ниска и стабилна и у границама постављеног  циља. Процену да ће БДП у 2019. години расти 3,5 одсто НБС није мењала.

Вицегувернер НБС Србије Жељко Јовић је на представљају извештаја о инфлацији рекао да је међугодишња инфлација 2,2 одсто, што је у границама циља да раст потрошачких цена ове, као и нередне две године, буде три одсто, са одступањем плус или минус 1,5 одсто. Он је истакао да је удео проблематичних кредита у укупним банкарским позајмицама пао на 6,4 одсто, што је најнижи ниво од 2008. године.

“Ценовна и фискална стабилност као и наставак подршке економској политици Владе Србије остају наши приоритети и за наредни период”, рекао је Јовић.

„Очување ценовне и финансијске стабилности и релативне стабилности девизног курса, Народна банка Србије је у великој мери допринела стварању окружења које карактерише предвидивост услова пословања и фин ансирања производње, инвестиција и потрошње. Инфлација је ниска и стабилна и очекујемо да  тако буде и у наредном периоду. Међугодишња инфлација се креће у границама циља и у октобру је износила 2,2 %. На то да су инфлаторни притисци и даље ниски, указује чињеница да  преко половине доприноса међугодишњој  инфлацији потиче од  раста цена нафтних деривата и воћа и поврћа.  То потврђује и ниска и стабилна базна инфлација, која се и у протеклим месецима кретала око 1%  међу годишње. Према нашој последњој средњорочној пројекцији, која је готово непромењена у односу на августовску, инфлација ће се до краја периода пројекције, тј. у наредне две године, кретати унутар граница циља од 3,0 ± 1,5%. Њено кретање ће у средњем року определити раст агрегатне тражње. Такође, у наредном периоду постепено ће слабити дезинфлаторни притисци по основу апрецијације динара у претходном периоду. У кратком року, у супротном смеру деловаће ниски трошкови у производњи хране. Кретање инфлације у границама циља, и за годину и за две године унапред, очекују и  финансијски сектор и привреда. Усидреност њихових инфлационих очекивања најбоља је потврда поверења које тржишни актери имају у мере које  предузима Народна банка Србије и  показатељ су раста кредибилитета монетарне политике“ – закључио је Вицегувернер Народне Банке Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here