Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

У Италији се повећава број трудница које се налазе на болничком лечењу у тешком стању узрокованом ковидом 19, као и број превремено рођене деце, па неки италијански вирусолози и гинеколози апелују на све труднице да се одмах вакцинишу.

Италијански инфектолог, коме поједини припадници антиваксерског покрета стално прете, Масимо Басети, изјавио је за медије да је и у прошлости постојао страх код трудница од вакцина за грип или велики кашаљ и да то неповерење није ново за лекаре.

Др Басети истиче да вакцина против ковида сме да се прими од трећег месеца трудноће и да пружа двоструку заштиту – и за мајку и за дете коме мајка преноси антитела.

“Чак 97 посто људи који се вакцинишу не завршава на интензивној нези”, изјавио је Басети рекавши и да му је изузетно жао што је дошло до тога да се политика бави науком и медицином.

Додао је и да варијанте вируса могу, у лакшем облику, да погоде и оне који су се вакцинисали, али да се оне рађају управо тамо где има највише невакцинисаних.

Након апела италијанских гинеколога, италијанско Министарство здравља издало је документ којим јасно образлаже да вакцинација нема контраиндикације у трудноћи, но то није спречило многе лекаре да својим пацијенткињама не саветују да се вакцинишу, јер не желе да имају било какву одговорност уколико би нека од њих ипак имала било какву нежељену реакцију.

Треба рећи и да у свету још није заузет став о вакцинисању трудница. То је због недостатка података, не зато што постоје било какви докази да су вакцине штетне. У сваком случају пр коначне одлуке треба консултовати свог гинеколога.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here