Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Иако од сутра Србија више није на немачкој листи ризичних земаља по питању инфекције вирусомкорона, држављани Србије ипак неће бити омогућено да први пут од 15. марта прошле године туристички путују у Немачку.

Како се наводи у саопштењу Немачке амбасаде у Београду објављеном на њеном сајту, Србија од 13. јуна више није на листи ризичних подручја, али ограничења за туристичка путовања за Немачку су и даље на снази.

“Краткорочни боравци до 90 дана се, уколико је то могуће, не препоручују у циљу спречавања ширења вируса. Из тог разлога, туристичка путовања и даље нису могућа”, наводи Немачка амбасада.

Улазак из Србије у Немачку могућ је само за немачке држављане, држављане осталих чланица ЕУ, потом држављане Уједињеног Краљевства, Лихтенштајна, Швајцарске Норвешке и Исланда, као и за држављане Србије са боравишном дозволом Немачке или неке друге државе чланице ЕУ и поменутих европских земаља.

Право на улазак у Немачку, ипак, имају чланови најуже породице особе која има пријављен боравак у Немачкој, притом се то односи на супружнике, регистроване партнере, малолетну децу и родитеље малолетне деце.

Осим њих, држављани Србије могу да уђу у Немачку само уколико имају доказ о нужном разлогу за улазак и припадају групама људи, попут рођака првог или другог степена који не припадају матичној породици или је по среди невенчани пар.

Међу ове изузетке спадају и нужни пословни разлози неодложиве природе, потом пословна путовања на сајмове у случају да постоји доказ неопходност путовања, потом предавачи односно посетиоци конгреса који имају доказ о неопходности физичког присуства. Улазак у Немачку је могућ и због хитних медицинских разлога.

Међутим, у свим наведеним случајевима, неопходна је потврда од нужном разлогу за улазак и пропратна документација у зависности којој групи припада путник.

Чак и у случају поседовања комплетне документације, припадници немачке полиције на пасошкој контроли увек могу да посумњају да у јачину “нужног разлога за долазак” и да путника врате у Србију, што се почетком године догађало поједним путницима који су у Немачку хтели да дођу на виде новорођене унуке.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here