Mesto za reklamu

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Берлину са председником Савезног удружења немачких привредних комора Мартином Ванслебеном о економској сарадњи двеју земаља, привлачењу додатних немачких инвестиција, али и о кршењу ЦЕФТА споразума од стране Приштине.

  1. 11.2018.

Председница српске Владе Брнабић је том приликом нагласила да у овом тренутку постоје најаве појединих немачких инвеститора који већ послују у Србији да ће проширити своје капацитете током 2019. године.

Она је након састанка указала на то да су немачке инвестиције веома значајан део српске економије, и то не само због броја радних места, који је већ премашио 50.000, већ и зато што доносе нове технологије, знање, пословну етику, начин управљања, што је дугорочно важније од самог броја радних места.

Премијерка је изнела податак из анкете Немачко-српске привредне коморе о томе да би 85 одсто немачких инвеститора у Србији поново одлучило да улаже у нашу земљу, подвукавши да је то најбоља референца коју можемо да дамо за Србију.

На састанку је било речи и о регионалној сарадњи, објаснила је Брнабић, указавши на то да је Србија највеће тржиште у региону, али да је немачким компанијама потребан цео регион као отворено тржиште.

Једна од тема разговора, како је истакла, био је и проблем који сада имамо са имплементацијом ЦЕФТА споразума и додатним царинама привремених институција у Приштини, које у потпуности крше мултилатералне споразуме.

Према њеним речима, разговарало се и о додатној визној либерализацији и олакшицама када је реч о радним дозволама у нашој земљи, као и о оснивању тренинг центара у Србији, што би допринело лакшој преквалификацији и додатним обукама.

Брнабић је, уз напомену да на састанку није било речи о компанији “Тенис” и њеном доласку у Србију, указала на то да је фокус на инвеститорима који су већ у Србији, а желе да шире пословање током 2019. године.

Ванслебен је навео да су у Савезном удружењу немачких привредних комора задовољни тиме што имају сарадњу и снажно партнерство са Привредном комором Србије, као и тиме што су немачке компаније присутне у Србији.

Важно је да сарађујемо и много је потенцијала које желимо да искористимо, да инвестирамо у Србију и отварамо радна места, рекао је он.

Састанку са премијерком присуствовао је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и председник Српско-немачке привредне коморе Роналд Зелигер.

Брнабић, која ће вечерас у оквиру посете Немачкој присуствовати свечаној вечери у организацији “Зидојче цајтунга”, где ће се обратити и канцеларка Ангела Меркел, истакла је да ће то бити прилика да са њом разговара о различитим питањима.

Она је навела да ће Ангели Меркел пренети захвалност за сву подршку коју Немачка пружа Србији, али и разговарати са њом и о питању Косова и Метохије.

Пре свега ћу јој исказати захвалност за подршку коју Немачка пружа Србији и нашим евроинтеграцијама, за сво поверење које немачке компаније имају према Србији, јер су важан промотер наше земље, навела је она.

Премијерка је поновила да ће са немачком канцеларком разговарати и о Косову и Метохији, свесна да се разликује оно што Србија и Немачка мисле о томе шта би могло да буде решење за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине.

Немачка је, како је подвукла, увек била конструктиван партнер и видећемо како можемо и овде да приближимо наше ставове.

Брнабић је нагласила да је за њу лично важно то што је њена посета Немачкој и политичка и економска и медијска, будући да учествује на конференцији “Зидојче цајтунга”, те да се обратила на форуму Фондације “Конрад Аденауер” и присуствовала радном доручку Фондације “Кербер”, где је разговарала са представницима Министарства спољних послова и Кабинета Ангеле Меркел.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here