Mesto za reklamu

31.01.2019.

Пошто се у Аустрији дешава да се, када се ради о протестима, подаци организатора и полиције о броју учесника понекад драстично разликују, научници су развили метод који омогућава објективно пребројавање демонстраната.

На протестима против бала десничара у Бечу организатори су говорили о 4.500 учесника, а полиција је навела да их је било свега 1.600.

„Подаци се разликују у зависности какву поруку која страна жели да упути. То представља изазов за објективно извештавање“, истиче научник ДВХ-а Михаел Ландсидел.

Како би се омогућило објективно пребројавање учесника, ДВХ је развио, у сарадњи са Техничким универзитетом и јавним сервисом ОРФ, метод за утврђивање броја учесника.

Тај метод предвиђа снимање демонстрација одозго, али и из више перспектива, и пребројавање путем једног алгоритма. Тај начин је први пут примењен код демонстрација против бала десничара.

На основу тог метода научници су израчунали да је било између 1.700 и 1.800 учесника на том протесту и указују да њихов систем може да садржи грешку плус-минус два до пет одсто.

„Тренутно је то најтачнији начин пребројавања учесника протеста. Једини тачнији метод је преко продаје карата, али то код протеста није могуће“, констатовао је Ландсидел.

Аустријска полиција задовољна је што је минимално погрешила код процене учесника протеста.

Портпарол полиције Харалд Серес објашњава да код кретања учесника протеста чувари реда изаберу увек једно место на којем пребројавају учеснике.

„Код прошлог протеста изабрали су једно уско грло, где је поворка скретала из једне у другу улицу, а где су, како је казао, два полицајца бројала колико учесника се налази у једном реду. Пребројавамо 10 редова и онда израчунамо неки просек“ – рекао је Срес.

„Српска стварност“ /Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here