Mesto za reklamu

02.01.2019.

Питање отварања граница између Косова и Албаније је прихватљиво и прогресивно, верује Риза Смака. Са друге стране, Ненад Рашић каже да смо ми (народ) само неми посматрачи у изрежираном сценарију, док Душан Јањић, сматра да је то део процеса визне либерализације којем Косово тежи.

Коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија да ће 2019. година бити година отварања границе са Албанијом и постизања коначног споразума између Косова и Србије, председник ПДС-а Ненад Рашић сматра да та идеја није дошла одједном.

“Већ неко време постоји, како би то народ рекао, пепуцавање између Београда и Приштине, а ја бих то назвао слање порука Европи, Европској унији, међународним представницима о позицонирању на неки начин. И једна и друга страна желе да се позиционирају тиме што дају неке максимуме. Оно што је најсимптоматичније за све нас, је то да смо ми и даље само неми посматрачи наше судбине у једном изрежираном сценрију који се дешава“, казао је он.

Политички аналитичар и директор Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да су у питању само “лепе жеље за наредну годину“.

“Бојим се да ће то бити очекивања као из 2017. године, када је Хашим Тачи веровао у историјски моменат и најваљивао брзо потписивање договора са Београдом. Што се тиче отварања граница, то је део визне либерализације. Мислим, да ће бити доста проблема око визне либерализације, а део проблема је посебно створен последњим догађајем са Србијом односно мерама од 100 одсто. Велики број земаља Европске уније не признају Косово, а поготову су сада добиле аргументе да одложе визну либерализацију Косова“, казао је Јањић у телефонској изјави за РТВ Ким.

 

Са друге стране, професор Уставног права Риза Смака је у изјави за РТВ Ким казао да је отварање границе између Косова и Албаније прихватљиво и прогресивно.

“Не само у односу Косова и Албаније, него и Косова и Србије и свих ових наших суседних држава. Да се границе отварају, да се релавитизирају и да буду по ЦЕФТИ и привредној економији, да буде слободан проток роба, људи и идеја. То би било најбоље решење, а нема другог пута. Према томе требало би да се ради на томе, не може једна држава ништа да учини, него политичка воља свих држава“, казао је Смака.

Грађани Приштине и Грачанице су подељеног мишљења по питању отварања граница између Косова и Албаније.

„Свака граница треба бити укинута, не само са Албанијом него и са свим европским државама“, рекао је мештанин Приштине.

„Ја уопште не размишљам о томе, има ко да размишља. Имамо функционере који се баве тиме. Ја баш и не волим да се уклоне границе, нека остану како су биле. О томе одлучују ови главни у фотељашима који примају плату“, казала је Загорка Здравковић.

„То је природно. Неће бити одмах, али врујем да ће бити ускоро. Нико не треба да се плаши тога, то је добро за све“, сматра Фадиљ Симиони.

„Ја мислим да то није укидање границе, већ само како би људи слободно прелазили са једне на другу страну. Мислим да је то у реду“, казо је Фатмир из Приштине.

„Они сваки дан нешто измишљају, не знам о чему се ради“, рекао је Зоран Митић.

Подсетимо, првог дана нове године, косовски председник Хашим Тачи је поручио да је 2018. година била година армије, а да ће 2019. бити година отварања границе имеђу Косова и Албаније и постизања коначног споразума између Косова и Србије.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here