Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

“Блиц” пише да су САД понудиле Београду да призна независност Косова, а да би заузврат у Србију биле доведене највеће светске компаније. Ту понуду, међутим, Београд је одбио, истиче лист.

“Блиц” даље наводи да је специјални изасланик америчког председника за Косово Ричард Гренел недавно Београду и Приштини поручио да постигну споразум о међусобном признању, а да ће за то добити “награду у економском смислу, биће организована инвестициона конференција.

Према писању “Блица”, он је обећао да ће позвати неке од највећих светских компанија да инвестирају у Србију, што, међутим, “очекивано, није наишло на одобравање” у Београду.

Подсећа се и да је председник Србије Александар Вучић уздржан када је реч и о међународној конференцији о Косову, идеји која фигурира независно од оне инвестиционе, и истиче да би, ако би до тога дошло, морале да учествују све велике светске силе.

“Блиц” оцењује да је дошло до очигледне промене америчке тактике када је реч о Косову, и да сада САД, које су доскора подржавале идеју да се “косовски чвор размрси кроз поделу или разграничење”, опет условљавају Србију, што се видело и током Гренелове посете Београду.

Лист додаје и да, с обзиром на несугласице између Берлина и Париза, Вашингтон жели да из игре избаци ЕУ и преузме, између осталог, решавање тог питања.

Председника САД Доналда “Трампа не интересује суштина, он углавном размишља о томе како би било спектакуларно да се споразум потпише у Вашингтону, у Белој кући, јер му треба спектакл”, каже саговорник “Блица” из дипломатских кругова.

Он додаје да би за њега то био успех у трци за други мандат и представљало оно што је за Била Клинтона био Дејтонски споразум.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here