Mesto za reklamu

21.03.2019.

Није случајно што се баш у овом тренутку, када имамо и антицивилизацијске таксе и серију организованих напада на Србе повратнике јужно од реке Ибар, покреће и питање Универзитета, који је један од стубова опстанка Срба, каже посланик листе Српска Игор Симић.

Иако је свесна да јој је за усвајање сваког закона, а посебно оних који се тичу мањинске српске заједнице, потребан глас бар четири српска посланика, Приштина је решила да изађе у парламент са новим законом о високим образовању, којим би се Универзитет у Косовској Митровици ставио под њихову јурисдикцију.

Игор Симић, посланик листе Српска која је замрзла своје учешће у институцијама Косова, за Спутњик каже да га овакав потез Албанаца не чуди.

„Универзитет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици представља један од стубова опстанка Срба на овим просторима. Није случајно што се баш у овом тренутку, када имамо и антицивилизацијске таксе и серију организованих напада на Србе повратнике јужно од реке Ибар, покреће и питање Универзитета. Чињеница је да је он од свог оснивања део образовног система Србије са акредитованим програмима од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а то ће по нашем дубоком убеђењу остати и даље“, уверен је Симић.

Наш саговорник нема дилему да девет српских посланика у косовском парламенту ни под којим условима неће гласати за овај закон.

„То би било апсолутно противно интересима српског народа. Са друге стране, нема сумње да је ова тема покренута са циљем да се отежа рад како запослених на Универзитету, тако и самих студената. Верујемо да ћемо уз подршку наше државе и нашег председника, надлежног министарства и Канцеларије за Косово и Метохију зауставити овакве нападе“, напомиње Симић.

Закон о високом образовању предложен је још у новембру прошле године, а почетком марта је разматран у скупштинском одбору за образовање у Приштини.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици једина је високошколска установа на српском језику на Косову и Метохији и у потпуности функционише у српском систему. Већина факултета ове установе смештена је у Косовској Митровици од 2001. године. Приштинска влада ову институцију сматра илегалном, а новим нацртом закона предвиђа да статут, организација и унутрашње процедуре ове институције функционишу „у складу са централним законодавним оквиром републике Косова“.

Председавајући Одбора за образовање скупштине Косова Исмаил Куртеши рекао је за КТВ да српски посланици „нису спремни да Универзитет у Северној Митровици ставе под управу косовских институција“.

Према службеним информацијама Министарства просвете Републике Србије, Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици броји 7.354 студента, као и 829 наставника и 335 ненаставног особља.

„Српска стварност“ / rs.sputniknews.com /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here