Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Канцеларија за Kосово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да се парохијски дом Цркве Светог архангела Гаврила у повратничком селу Осојане нашао претходне ноћи на мети разбојника који су покушали да провале у овај објекат.

Њихов наум приметио је месни парох који их је спречио у томе.

До пљачке овог објекта долази уочи дана када верници обележавају велики православни празник Свете Тројице, а поменути парохијски дом већ се налазио на мети вандала и разбојника, али нажалост починиоци нису приведени правди.

Ово је трећи у низу забележених инцидената према Србима на простору Kосова и Метохије за последња 24 часа. Претходно су опљачкане две српске продавнице у Великој Хочи, а расељеним верницима је забрањено да присуствују слави у Мушутишту.

Ова серија напада и инцидената показује да је по среди нови талас етнички мотивисане нетрпељивости према Србима и свему српском на Kосмету и да је безбедносна ситуација у покрајини на великом испиту који треба да положи међународна заједница и издејствује да право и правда у покрајини буду примењени и када су Срби у питању.

Ако Срби не могу да обележе славу, ако им се пљачка имовина и тиме угрожава егзистенција и скрнаве њихове светиње, то пали додатни аларм о угрожености српског народа који живи јужно од Ибра и обавеза је међународне заједнице да зид ћутања замене конкретне акције и дела.

Канцеларија подсећа на то да су у ноћи између петка и суботе обијене две продавнице у Великој Хочи власника Мирослава Лукића и Бојана  Павловића.

Том приликом су украдене касе са новцем и готово сва вреднија роба из њих, а случај је пријављен полицији која је извршила увиђај.

Реч је несумњиво о још једном економском удару на Србе који живе у овој енклави у Метохији и који се у веома тешким условима труде да преживе, јер су им ове продавнице биле значајан извор прихода. Због тога им је на овај начин угрожена и егзистенција.

Овај случај не сме остати само цртица у извештају локалне полиције и Kанцеларија за Kосово и Метохију инсистира на томе да се починиоци овог недела казне и адекватно санкционишу, јер само тако оваква дела могу бити спречена у будућности.

Срби и њихова имовина на Kосмету учестало су мете криминалаца и екстремиста у покрајини управо јер не постоји политичка воља у Приштини да се таквом деловању стане на пут, већ се, напротив, такве акције подстичу неодговорним и запаљивим изјавама албанских политичара.

Такође, групи од 50 верника, Србима расељеним са простора општине Сува Река забрањено је да у недељу присуствују манастирској слави, празнику Свете Тројице у Мушутишту.

Представници Привременог органа и оргнизатори пута су уредно, још 8. јуна, обавестили припаднике Kосовске полиције да група расељених верника жели да у Мушутишту 12. јуна обележи храмовну славу и присуствује сечењу славског колача на остацима и развалинама Цркве Свете Тројице.

Међутим, стигао је негативни захтев на њихову молбу да им полиција пружи безбедносну подршку без које је немогућа реализација пута у овој чисто албанској средини и они су тако онемогућени да посете своју постојбину и присуствују слави, што су годинама уназад чинили.

За расељене Србе који су до 1999. године живели у Сувој Реци, а коју су не својом вољом морали да напусте, обилазак остатака храма и присуство на храмовној слави представља велико духовно окрепљење.

Овакав гест представника Приштине јасно показује да Срби нису добродошли на простор Kосова и Метохије ни славу да обележе и гробове да посете, а камо ли да им се гарантује безбедан повратак у етнички очишћеним срединама.

Kоме сметају верници и ходочасници и за кога они представљају опасност? Реч је о још једном терору и иживљавању Аљбина Kуртија преко његових полуга власти у Приштини који не жели да на Kосмету буде нити једног Србина.

Kолико год се Београд трудио да гради мостове сарадње, овакав однос власти привремених институција у Приштини према преосталим Србима или повратницима то обесмишљава и у темељима поткопава, додаје се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here