Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Досадашњи председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић поново је, на конститутивној седници новог сазива, изабран већином гласова присутних одборника на ту функцију. Из СНС-а је речено да ће у наредних 48 сати саопштити име кандидата за градоначелника.

На седници су, претходно, верификовани мандати одборника Скупштине града Београда у новом сазиву.

   Након тога, 56 одборника је предложило досадашњег председника градског парламента Николу Никодијевића за поновни избор на ту функцију.

За поновни избор Никодијевића се на тајном гласању изјаснило свих 57 одборника који су гласали. Нису гласала 53 одборника.

Представници одборничких група из коалиције “Уједињени за победу Београда” и “Морамо”, као и Двери раније су најавили да неће учествовати у гласању за председника Скупштине града.

Резултате гласања је саопштио одборник Тома Фила који је председавао данашњој конститутивној седници новог сазива градског парламента.

Никодијевић је захвалио на избору и позвао одборнике да буду конструктивни у раду, да се односе са уважавањем и поштовањем једни према другима и да дискутују о важним темама које се тичу бољег живота грађана.

“Сви грађани су једнаки, имају право на своје представике”, рекао је Никодијевић који је преузео председавање седницом.

Након избора Никодијевића, деветоро одборника Скупштине града Београда поднело је усмене оставке.

Из одборничке групе СПС-ЈС усмену оставку поднела је Ивана Вилотијевић.

Оставке су поднели и одборници листе “Александар Вучић – Заједно можемо све” Марија Здравковић, Татјана Вандоров, Ненад Крстић, Марко Чкоњевић, Бојана Вишекруна, Мирослав Кочић и Константин Костјуков.

Са листе “Морамо” оставку је поднео Радомир Лазовић.

“Не желимо да дајемо легитимитет потенцијалним коалицијама за које грађани нису гласали на изборима”, рекао је Милош Павловић из Народне странке и најавио да ће њени одборници формирати самосталну одборничку групу.

Самосталну групу формираће и одборници Демократске странке.

“Никола Никодијевић је био представник владајуће већине и у прошлом сазиву и оно што је радио, радио је у складу са политиком владајуће већине”, рекао је Саша Михајловић из Демократске странке.

Шеф одборничке групе “Александар Вучић – Заједно можемо све” у Скупштини града, Александар Мирковић изјавио је данас да ће СНС у наредних 48 сати саопштити име кандидата за градоначелника Београда.

Мирковић је у скупштини рекао да очекује да ће и сам избор градоначелника бити много пре истека законског рока.

Након конституисања Скупштине града, почео је да тече рок од 30 дана за избор градоначелника, који мора бити из редова одборника.

Скупштина града Београда има 110 одборничких места, а нови сазив чине СНС са 48 мандата, листа “Уједињени за победу Србије” са 26, коалиција “Морамо” са 13 мандата.

Осам мандата има СПС, седам одборника листа “Нада за Београд”, а по четири мандата “Заветници” и коалиција око Двери.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here