Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Италијански вирусолог Андреа Крисанти оценио је данас да је на почетку епидемије корона вируса требало урадити тотално затварање. Указао је и на чињеницу да су и пацијенти без симптома подједнако заразни.

Крисанти је рекао да је Светска здравствен организација на почетку лекарима дала потпуно погрешне индикације, па је пажња била усмерена само на људе са симптомима и оне с тешким респираторним проблемима, на људе који су имали контакте са Кином или болесним особама.

„То нас је јако успорило, нисмо знали да постоје и пацијенти без симптома, да смо то знали, другачије би се понашали“, додао је Крисанти, преноси Танјуг.

Оценио је да Италија није спремна да укине рестриктивне мере јер није урађена процена ризика и недостаје најважнији елемент, а то је број стварно заражених.

Оно што је погрешно урађено, по његовим речима, јесте микс бирократије, политике, конфузија у управљању епидемијом.

Крисанти сматра да ће велики проблеми постојати све док различите земље буду спроводиле различите мере.

„Свако води своју политику, наиме једна земља се позива на природну борбу против вируса, друга има слабије мере, трећа јаче… Све док је тако, имаћемо велике проблеме, а и врло велике последице у будућности. Свака земља је донела одлуку за себе и то ће имати своје последице. Што се Италије тиче, она је доживела врхунац епидемије 27. марта и ако за недељу дана не будемо видели да се смањује број преминулих, онда ћемо морати јако да се забринемо“, закључио је Крисанти.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here