Mesto za reklamu
  1. 0 09. 2019.

Именовање улице увеличали министри спољних послова Србије и Гватемале Ивица Дачић и Сандра Ховел Поланко и градоначелник Београда Зоран Радојичић

Први потпредседник Владе РС и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић рекао је да чин откривања имена Улице Мигела Анхела Астуријаса представља израз захвалности за веома добар пријем наше делегације у марту ове године.

– Тада смо у главном граду Гватемале свечано отворили улицу названу по нашем добитнику Нобелове награде – Иви Андрићу. Поред чињенице да су наша два нобеловца на маестралан начин осликавала сопствене земље, регионе и епохе, истичући универзалне вредности, оно што их спаја је чињеница да су били врсни дипломатски делатници. Сасвим је јасно да овим чином правимо важан корак у приближавању наша два народа, јер ће читаоци оба писца имати прилике да упознају наше културе. Гватемала је наш истински пријатељ јер је у најважнијем питању, очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета, иако далеко од нас, принципијелно и одлучно бранила интересе Србије гласајући против пријема Косова у УНЕСКО и Интерпол. Ми дубоко ценимо такав став и уверавамо вас да и Гватемала може да рачуна на нашу подршку и пријатељство – казао је Ивица Дачић.

Министарка спољних послова Републике Гватемале Сандра Ховел Поланко рекла је да овим чином откривамо ново поглавље историјског пријатељства Србије и Гватемале.

– Пре неколико месеци, Гватемала је имала ту част да прими потпредседника ваше владе и министра спољних послова Ивицу Дачића, који је том приликом отворио улицу и споменик вашем великом нобеловцу Иви Андрићу. Овај догађај значајан је како за наш главни град тако и за Београд, јер су ова два писца добила највише награде за свој рад у књижевности и овај чин умногоме доприноси јачању наших билатералних односа. Влада Републике Гватемала захвална је држави Србији и њеном народу што је у реципрочном односу отворена улица са именом Мигела Анхела Астуријаса у Београду и то је догађај који ће нас, упркос великој удаљеност, приближити у солидарности и пријатељству – рекла је амбасадорка Сандра Ховел Поланко.

Мигел Анхел Астуријас је био писац, новинар и дипломата, који је умногоме допринео развоју латионоамеричке књижевности. Његово најпознатије дело је „Господин председник”, у коме је описан живот председника Кабрера који је на тој позицији био од 1898. до 1920. године, као и роман „Људи од кукуруза”, који се сматра његовим најбољим делом и у коме осликава културу Маја. Нобелову награду за књижевност добио је 1967. године.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here