Mesto za reklamu

Новак Ђоковић је од данас, од  понедаљка 5. Новембра 2018. поново – четврти пут у својој каријери – званично најбољи тенисер света. То ће бити сигурно до краја године, јер је Надал отказао учешће на турниру у Лондону.

  1. 11. 2018.

Скоро тачно две године пошто је окончао своју 223. недељу на врху АТП ранг-листе, Ђоковић је заменио Шпанца Рафаела Надала на врху светске тениске пирамиде и фаворит је да на том месту остане и на крају сезоне, што ће зависити од учинка на завршном турниру у Лондону, који почиње у недељу.

Ђоковић је први тенисер који је у истој години био рангиран испод 20. места на свету, а онда дошао на прво, још од 2000. године, када је то пошло за руком Русу Марату Сафину.

Сафин је у фебруару 2000. био 38, а онда 20. новембра први, али није успео да заврши годину на првом месту, тако да ће Ђоковић у случају да заврши као први, пети пут у каријери, остварити јединствен успех. Тридесет-једногодишњи Србин био је 22. на свету 21. маја ове године, што му је био најслабији пласман од окотобра 2006, када је као тинејџер такође био 22.

“Када се осврнем на све што сам прошао у последњих годину дана, наравно да сам веома, веом срећан и поносан. Пре пет месеци, да сте ми то рекли, био бих… ја увек верујем у себе, али било је врло мало вероватно у том тренутку, с обзиром на моје место на ранг-листи, како сам играо и осећао се на терену… вероватно ћу моћи да говорим опширније и дубље о томе када сезона буде завршена и надам се уколико је завршим као први”, рекао је Ђоковић.

Ђоковић је у јануару, после првог гранд слем турнира сезоне, који је тада био његов први турнир у последњих шест месеци, имао мању хируршку интервенцију на лакту. У априлу је поново ангажовао Маријана Вајду, а на Мастерс у Риму стигао је са скором 6 поеба и 6 пораза. Од тада је забележио 43 тријумфа и 5 пораза, укључујући скоро 31-2 од Вимблдона, који је освојио четврти пут у каријери, а затим редом Синсинати, једини Мастерс који му је недостајао, трећи Ју Ес Опен, четврти Мастерс у Шангају и изгубио два финала – у Квинсу од Чилића и Паризу од Хачанова. 

Надал завршио сезону

Шпански тенисер Рафаел Надал отказао је учешће на завршном турниру у Лондону због повреде, што значи да ће Новак Ђоковић сезону завршити на првом месту АТП листе.

Надал је због повреде стомачних мишића отказао наступ на турниру у Паризу, након чега је Новак преузео прво место на АТП листи.

Очекивало се да ће Шпанац успети да се опорави за завршни турнир у Лондону, како би покушао да се врати на трон, али до тога неће доћи.

Новак Ђоковић је поново на првом месту, а на том ће и завршити сезону, пошто у Лондону не брани бодове. Уместо Надала, у Лондону ће се наћи Американац Џон Изнер. Завршни турнир у Лондону игра се од 11. до 18. новембра.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here