Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић је водио кључну битку из које је на крају изашао као победник! Јер, на суду је поништена одлука о његовој депортацији, што значи да ће бити на слободи и да ће му бити враћена виза.

Судија Ентони Кели је пресудио у корист Новака Ђоковића, те је наређено да Влада Аустралије плати све трошкове, да он буде на слободи у року од 30 минута и да му се врате пасош и лични предмети.

Тако се на најбољи начин по Новака окончана својеврсна драма, која је трајала још од среде, када су власти одлучиле да му пониште визу, под образложењем да претходна инфекција коронавирусом није довољан основ за изуизеће.

Његови адвокати су се жалили и истакли да је српски тенисер испоштовао све процедуре, а посебно су се осврнули на начин на који су се званичници опходили према њему на аеродрому, позивајући се на неправедан третман. Све је то значило да Новак мора да буде у хотелу у ком су и мигранти од среде до понедељка, када је и заказано суђење. И то суђене је прошло онако како су се сви у Србији надали, адвокати и Новак су извојевали победу, па је одлука о депортацији поништена.

Суђење је почело у поноћ по средњеевропском времену, када су завршну реч најпре изнели Новакови адвокати, а затим је реч имао и тужилац.

Новакови правни заступници фокусирали су се на оно што се Ђоковићу догодило на аеродрому и начин на који су се према њему односили званичници, истакавши да при том њихов клијент није прекршио ниједно правило, те да није било основа за укидање визе.

Такође, истакли су да је Ђоковић испоштовао све процедуре које се захтевају од особе којој је одобрено медицинско изузеће од обавезне вакцинације, а које издају две независне стручне комисије.

– Овде су професор и еминентно квалификовани лекар припремили и пружили подносиоцу представке медицинско изузец́е. Поред тога, то медицинско изузец́е и основу на којој је дато одвојено је дала додатна независна експертска комисија коју је основала влада Викторије и тај документ је био у рукама делегата. Оно што ме узнемирује је шта је овај човек више могао да уради – запитао се у једном моменту судија Ентони Кели.

Након тога је уследило излагање адвоката Кристофера Трана, представника савезне Владе Аустралије.

После завршних речи адвоката ка суду се упутио и Новак Ђоковић. Најбољи светски тенисер је хотел напустио после пет дана заточеништва, упутио се ка суду и са осмехом га напустио. Јер, нешто пре 7.30 по средњеевроском времену је сазнао да може да остане у Аустралији, будући да је сада на слободи, да су му враћена виза и личне ствари, те да је одлука о депортацији поништена.

*****

Владу Аустралије не интересују законе своје земље и најављују да неће признати одлуку суда

Користећи своја овлашћења Федерална влада аустралијске државе тешко се може помирити са великим поразом који је доживела и у шта се уверио цео свет, јер је суђење било јавно и директно преношено. Отуда постоје наговештаји да ће користити своја овлашћења која не морају да објашњавају и која могу бити и незаконита.

По Закону о миграцији министар Федералне владе  Алекс Хок чак ни не мора да јури доказе, јер је одузимање визе његово дискреционо право. Такав је аустралијски закон. Нема фер суђења у овом конкретном случају. А ако Ђоковић буде и депортован, то ће значити да наредне три године неће моћи да уђу у Аустралију.

Како било, министар Хок може да затражи ново одузимање визе по три основа по члану 113Ц закона о Миграцији.

  • Да процени да је власник визе претња по јавно здравље (јер је невакцинисан на корону).
  • Да процени да је у интересу јавности да му се одузме виза.
  • Или да само процени да власник визе није ни требало да је добије или да ју је добио под условима који су се у међувремену изменили…

У таквим ситуацијама не важе принципи о праведном суђењу, једноставно,право је министра да сам сече.

Надамо се да се то неће догодити. Очи светске јавност су усмерене на овај случај можда и не забележен у свету. Сигурно то и јесте јер је жртва незаконите одлуке човек кога цео свет познаје и који је увек изазивао велике симпатије већине. Зато очекујемо да влада Аустралије неће применити своја посебна овлашћења, поготово када су сви видели да је реч о монтираном процесу и када је уважени аустралијски судија констатовао да су оптужбе и докази незаконити.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here