Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Грчке Николаос Дендиас најавили су данас нову еру у односима Атине и Београда, у којој ће се велико пријатељство и историјске везе двеју држава претворити у још јаче савезништво.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са Дендијасом, истакао да та ера треба да почне посетом председника Србије Грчкој и потписивањем Декларације о партнерству, чиме ће бити формализован највиши ниво сарадње двеју земаља.

Први потпредседник Владе је оценио да су односи двеју држава већ на одличном нивоу, додавши да би економска сарадња требало да буде приоритет у наредом периоду.

Он је нагласио да ће приоритет бити и повећање спољнотрговинске размене и повезивање двеју земаља у различитим областима, међу којима је и туризам.

Дачић је изразио захвалност Грчкој на подршци по питању Косова и Метохије, поручивши да та земља може да рачуна на подршку за питање Кипра.

Дендиас је најавио да ће се 10. децембра у Атини одржати трећа седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, што ће бити прилика да се уђе у нову еру билатералних односа и сарадње, која ће се развијати, не само на политичком већ и економском нивоу, укључујући и “Појас и пут”, енергетику, дигитално спајање и трговину.

Грци и Срби су увек стајали раме уз раме и у добрим и у лошим временима и данас Грчка највише подржава европску перспективу Србије, нагласио је министар.

Према његовим речима, европски пут Србије је важан фактор мира и стабилности у региону, а став Атине по питању Косова и Метохије остаће непромењен до постизања коначног решења.

Он је указао на то да ЕУ не може да буде потпуна без балканских земаља и да је ширење Уније на регион важно за спољну политку Грчке.

То није наша стратегија зато што се заснива на интересима већ зато што је то битно због вредности ЕУ. Верујемо да Балкан и Србија припадају ЕУ, рекао је Дендиас.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here