Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Гордана Чомић образложила је данас у Народној скупштини сет законских решења, која, како је оценила, показују да је наша земља на путу трансформације.

Реч је о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Централној евиденцији стварних власника и Предлогу закона о потврђивању Уговора о гаранцији (паметна бројила) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој.

Чомић је објаснила да закон који се односи на паметна бројила има за циљ да повећа ефикасност, управљање и контролу дистрибуције енергије, односно да се свима омогући сигурнија потрошња, али и већи увид у потрошњу, као и уштеде, додавши да је један од задатака и да се смање губици и оперативни трошкови.

Уговор о замени уређаја, односно уговор о паметним системима мерења, како је истакла, вредан је 80 милиона евра, од чега су 40 милиона евра гаранције.

Употреба паметних бројила омогућиће нам да штедимо сваки дан, али са свешћу да тако штедимо и за укупан енергетски биланс целог друштва, напоменула је министарка.

Чомић је објаснила да се измене и допуне Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре доносе у циљу усклађивања са Законом о општем управном поступку, и њиме се проширује круг лица овлашћених за подношење пријаве.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о Централној евиденцији стварних власника је прави пример шта значи трансформисати друштво уз помоћ европских интеграција, истакла је она и напоменула да је циљ да се спречи уношење у Регистар било које имовине стечене криминалом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here