Mesto za reklamu

08.05. 2020.

Европска комисија позвала је земље ЕУ и Шенгенске (безвизне) зоне да на још 30 дана продуже привремено ограничење путовања у земље чланице.

Ограничење се односи на сва путовања грађана трећих земаља која нису од суштинског значаја, а примењује се на спољним границама ЕУ обухватајући и земље Шенгена које су ван ЕУ (Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска), преноси Танјуг.

Из Комисије поручују да је без обзира на првобитне кораке држава чланица ЕУ ка попуштању мера против ковид 19, “ситуација и даље крхка како у Европи тако и широм света”.

Комесарка за унутрашње послове ллва Јохансон понавља да је неопходан координисан и постепени приступ за функционисање шенгенског безвизног простора.

“Ограничења која се односе на слободну кретања и контролу на унутрашњим границама мораће да се постепено укину пре него што уклонимо ограничења на спољним границама и обезбедимо приступ грађанима који не долазе из ЕУ”, поручила је комесарка Јохансон.

Комесар за промоцију европског начина живота Маргаритис Шинас додаје да је смањена физичка интеракција између људи и даље начин којим се покушава зауставити ширење корона вируса.

“Упркос напретку у многим европским земљама, ситуација у свету је веома нестабилна. Неопходно је да било која предузета акција буде постепена и да се различите мере укидају у различитим фазама”, рекао је Шинас.

Из Брисела позивају на континуирани координирани приступ продужетку ограничењу улазака у ЕУ и оцењују да деловање на спољним границама може бити делотворно само ако га спроводе све државе ЕУ и шенгенске државе на свим границама.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here