Mesto za reklamu

01.09.2020.

Лидери три коалиције у Црној Гори, које заједно чине већину будућег сазива црногорске скупштине, усагласили су принципе на којима ће почивати нова власт, што је важан корак у решавању првог постизборног изазова. Велики број грађана окупио се у подгоричком Саборном храму Христовог спасења и око њега, да прослави изборни резултат опозиције. Окупљања је било и у другим градовима, а било је и спорадичних сукоба са присталицама ДПС-а.

Лидери опозиције позвали су грађане да не излазе на улице и не наседају на провокације, како се не би бацила сенка на постигнути изборни резултат.

Током дана састали су се лидери три опозиционе коалиције који су постигнут договор о четри принципа за формирање будуће власти. Договори се настављају, а рок за формирање нове црногорске владе је 90 дана.

Кривокапић: Пружамо руку помирења. Спреман сам да формирам нову владу Црне Горе – мењамо став према Србији и Русији

   Дан након парламентарних избора на којима је тридесетогодишња власт изгубила већину, Здравко Кривокапић, лидер победничке коалиције „За будућност Црне Горе“ каже да је спреман да прихвати одговорност за формирање нове владе која би требало да промени много тога, па и однос према Србији и Русији.

„Мислим да имам несумњиву подршку људи са наше листе али ако неко од њих као и  коалициони партнери буду имали неки квалитетнији предлог за Црну Гору, први ћу рећи да је тај неко боље решење“, истакао је Кривокапић.

Та експертска влада ће морати да створи систем који не зависи од појединца нити од партије, јер је, како каже наш саговорник, данас у Црној Гори све као у време комунизма само што су тада бар квалитетни људи били на руководећим местима.

„Наша земља има компетентан кадар који зна и има искуство пресудно за управљање. Најбоља комбинаторика је скуп младих који ће дати искуствена решења. Најбитније је да су поруке све три листе јединствене – нећемо се реваниширати али морамо тражити одговорност за промашаје који су доказиви“, нагласио је Кривокапић.

Здравко Кривокапић, професор Машинског факултета у Подгорици, који је предводио победничку опозициону коалицију “За будућност Црне Горе” на парламентарним изборима, за себе каже да није политичар, али његово обраћање грађанима, на многе увек оставља јак утисак, због пружања руке помирења противницима и поруке да реваншизма неће бити ни према коме.

Кривокапић се на политичкој сцени Црне Горе појавио недавно као један од оснивача НВО “Не дамо Црну Гору”, која се сматра блиском Митрополији црногорско-приморској, а која је у кратком року организовала низ јавних трибина, на којима су учествовали епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић.

У јавним иступима понављао је да у Црној Гори, вероватно, ништа није случајно, али и да би Закон о слободи вероисповести требало да буде повучен.

Говорио је и да промену власти не жели лично, већ да то желе грађани, који тридесет година живе по принципу “завади, па владај”.

Од очетка је сматрао да је природно да три опозиционе коалиције “За будућност Црне Горе”, Демократе и УРА треба да формирају владу за, како је говорио, будућност и спас Црне Горе.

Дритан Абразовић – лидер у кога сви верују

Све очи упрте су у лидере три опозиционе листе које у збиру имају већину за формирање црногорске владе. Посебна пажња посвећена је Дритану Абазовићу, лидеру коалиције „Црно на бело“, кога је бивши режим назвао највећом „битангом“ у редовима опозиције.

Медији у региону га сматрају „најбољом удавачом“ пред формирање нове црногорске владе, а његову странку „језичком на ваги“ за формирање владе.

   Дритан Абазовић, лидер грађанске коалиције „Црно на бијело“, рођен је у Улцињу децембра 1985. године, држи кључ у рукама постизборне комбинаторике која може запечатити будућност Црне Горе.

Његова коалиција је на црногорским изборима освојила четири мандата у будућем парламенту, довољно да опозиционом блоку донесе већину посланичких места и досадашњи режим пошаље у историју.

„Тридесет година смо чекали да се смени власт, многи нису веровали, али ови људи су веровали. Нека је свима срећно. Исписали смо историју, ко је гласао за ДПС није непријатељ државе, али мафија више неће владати овом земљом. Сви су добродошли, као што смо обећали. Знали смо да ћемо бити гејм ченџери, осетили смо то. Добили смо мафију без новца, добили смо само срцем и знањем. Црна Гора је заслужила да је у наредном периоду води експертска влада, морамо да испунимо жељу народа који су изборили слободу“, поручио је он на конференцији за медије.

У политичким водама је овај млади Албанац више од деценије, а од априла 2017. године је на функцији председника Грађанског покрета УРА који је за кратко време придобио поверење бирача.

Био је један од оснивача политичке партије Позитивна Црна Гора 2012. године, која је тада освојила седам мандата, а Абазовић је постао најмлађи члан тог сазива Скупштине Црне Горе. Након подела у партији, 2014. године Абазовић напушта Позитивну Црну Гору, и функционише као независни посланик до 2015. када се прикључује новооснованој УРА.

Боравећи у посланичким клупама многима је запао за око када га је тадашњи премијер Мило Ђукановић, приликом препирке о “милионским кредитима које су узимале Ђукановићеве фирме”, назвао “битангом”..

Абазовић је увек пропагирао идеју мултикултуралности које се није одрекао ни у кампањи. Управо је тада и образложио зашто су га својевремено називали „албанским четником“.

„То је синоним за борбу против организованог криминала и корупције“, појаснио је Абазовић у предизборној кампањи.

Говорећи о Српској православној цркви, Абазовић је изјавио да се слаже са тим да потребан Закон о слободи вероисповести, али да он треба да буде “европски”.

„Сигуран сам да Црној Гори треба Закон о слободи вероисповести, али модеран и европски закон, и свака здраворазумска политика би за пола сата направила тај закон јер су ту спорни само неки чланови. Само желимо да имамо равноправан однос свих верских заједница, да их све доведемо у исту раван, а то ова власт није желела да учини“, рекао је Абазовић.

Он је рекао да се залаже за боље односе са суседима, те да му је жао што су тензије са Србијом достигле неприхватљив ниво истакавши да је Црној Гори Србија најближа.

„Морамо да градимо најбољу могућу суседску политику, нарочито са Србијом јер нам је најближа, али и са земљама региона“, навео је Абазовић.

Академик Матија Бећковић говорећи о црногорским изборима споменуо је и Абазовића.

„Када би Дритан Абазовић сутра стигао у Београд, носила би га српска омладина на рукама. И то је порука свим Албанцима, о којима је још Марко Миљанов исписао најлепше странице. Тако да се та жива рана подељене и посвађане Црне Горе постепено лечи”, изјавио је Бећковић.

Абазовић је дипломирао на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву, где је четворогодишње студије завршио за рекордне две и по године.

Као студент генерације је добитник „Златне значке“ и „Златне повеље“ тог универзитета. Магистрирао је на Факултету политичких наука (ФПН) у Подгорици, а тренутно је докторанд на смеру политичке теорије.

Усавршавао се у иностранству, између осталог, на Универзитету у Ослу, Америци, Аустрији и Луксембургу. Аутор је књиге „Космополитска култура и глобална правда“, као и десетак научних радова у регионалним и међународним часописима. Теме које изучава везане су за политичку филозофију, глобализацију и етику.

Од средњошколских дана је активан у друштвено-политичком животу. Оснивач је Омладинске групе Хелсиншког комитета за људска права, чији је фокус деловања било помирење младих у пост-конфликтним зонама бивше Југославије. Као стипендиста норвешке организације „Фрид Орд“, био је учесник „Пис рисирч“ као и „Профешнал дивелопмент“ програма, а као гостујући предавач, излагао је на Билги Универзитету у Истамбулу и МСУ-Илиган Институту за технологију. Био је активан у невладином сектору, као активиста НВО „Могул“ и „Нови Хоризонти“. Пре уласка у парламент, обављао је функцију помоћника директора, а касније директора ТВ „Теута“ у Улцињу. Писац је неколико стотина колумни, објављиваних у Вијестима, Ал џазири и подгоричком порталу ПЦНЕН-у. Абазовић је протеклих дана постао и веома популаран на друштвеним мрежама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here