Mesto za reklamu

05.09. 2019.

На Факултету политичких наука одржана је четврта рунда разговора власти и опозиције о изборним условима. Иако су позвани, на састанак нису дошли представници Савеза за Србију, Демократске странке Србије, Доста је било и Српске радикалне странке.

На данашњем састанку представника власти и опозиције разговарало се о медијима и финансирању изборне кампање.

Шеф Нове странке Зоран Живковић, који је састанак напустио после 15 минута, рекао је да се слаже да је бирачки списак најмањи проблем и додао да је за њега највећи проблем приступ медијима и финансирање изборне кампање.

Живковић је позвао председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да позову ОЕБС који би контролисао изборни процес и услове од 10. септембра до изборног дана у Србији.

Онда ће, како је навео, позвати опозицију да изађе на изборе.

Додао је да је састанак напустио јер сматра да “нема могућности да се на њему ‘произведе’ нешто добро за грађане”.

Ко је због чега дошао и “цена” нормалних избора

Са састанка је такође изашао, али се на њега вратио лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, који је новинарима пренео атмосферу.

“Неко је дошао да би отишао, СНС је дошао да се ни око чега не би договорио, а сви други мање или више статирају у том живом блату”, навео је Јовановић.

Још једном предложио је прелазну предизборну владу.

“За мене је кључно шта жели председник државе и колику цену је спреман да плати да би земља добила нормалне изборе”, рекао је Јовановић.

Крај састанка сачекали су представници власти да још једном изнесу мишљење о ставовима опозиције.

Сви закони су донети у време кад је опозиција била власт, подсетио је Ђорђе Милићевић из СПС-а.

Функционер СНС-а Александар Мартиновић сматра да се тражи прихватање неких идеја које су, како је рекао, пале преко ноћи. Све се своди на то да спречимо Александар Вучић учествује на изборима. СНС на то не може да пристане, поручио је Мартиновић.

Антонијевић: Сагласност око већине тачака 

У име цивилног сектора састанку су присуствовали Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво и Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

Антонијевић је рекао је да су на данашњем округлом столу добијена обећања да ће бити измена закона о финансирању изборне кампање као и да тема медији данас није добила много простора.

“Очекујемо да у наредном периоду имамо конкретне кораке које ће власт учинити”, рекао је Антонијевић новинарима после састанка.

Додао да је показатељ помака то да је данас око већине тачака било сагласности и власти и опозиције која се појавила.

Најавио је да ће наредни састанак бити одржан у понедељак од девет часова и да ће тема бити бирачки спискови и изборна администрација.

Састанку су присуствовали и посланиик СНС-а Владимир Ђукановић, потпредседник парламента Верољуб Арсић, Живота Старчевић из Јединствене Србије, а као представник опозиције ту су били и Ђорђо Жујовић из ЛДП-а, Саша Шућуровић и Александар Мартон из ЛСВ-а.

Иако су позвани, на састанак нису дошли представници Савеза за Србију, Демократске странке Србије, Доста је било и Српске радикалне странке.

СЗС је власти дао рок до 15. септембра да се у Скупштини изабере нови састав РЕМ-а или ће, у супротном, бојкотовати изборе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here