Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да је Влада на данашњој седници донела одлуку да ограничи рад угоститељских објеката, кафића, ноћних клубова, ресторана, као и тржних центара и продавница, који ће бити затворени од 21 час до пет часова ујутру.

Брнабић је на конференцији за новинаре након седнице прецизирала да су од те мере изузете апотеке, достава хране, пумпе за точење горива и привреда која ради и трећу смену.

Ове мере ступају на снагу у уторак, 17. новембра, и важиће 15 дана, до 1. децембра, када ће Влада поново одлучивати о мерама, додала је премијерка.

Прихватила сам савет стручног, медицинског дела Кризног штаба да уведемо ове, рестриктивније мере, како бисмо зауставили ширење вируса, објаснила је она и напоменула да ће се мере примењивати од уторка, како би се свима који су њима обухваћени оставио простор да се прилагоде и организују.

Мере ће бити на снази 15 дана, до 1. децембра, када ће Влада одлучити о томе да ли треба додатно да се пооштравају или продужавају. Али, надам се да то неће бити потребно, поручила је Брнабић.

Она је истакла да Влада тренутно не разматра забрану кретања, што би, иначе, била следећа мера у борби против коронавируса.

Уколико буде најнеопходније, ми ћемо ићи са том мером, али у овом тренутку ни не размишљамо о томе. Знамо да је то следећа мера, али сва предвиђања су да ће сада усвојене мере дати резлтате и да ће број новозаражених почети да опада, објаснила је Брнабић.

Она је навела да је са министром здравља и министром унутрашњих послова јутрос имала састанак са председником Србије, на којем је процењена ситуација везана за број заражених, стање у болницама, спровођење тренутних мера, њихову контролу и увођење евентуалних додатних контрола.

Са председником сам анализирала економско стање и ситуацију у привреди, као и како додатне мере могу утицати на привреду. Сагласни смо око тога да идемо сада са овим кораком и да видимо какве ће резултате дати нова мера, објаснила је председница Владе.

Брнабић је истакла да је Србија све време током борбе са коронавирусом имала прави баланс између здравствених мера и потреба привреде.

То је, како је нагласила, веома важно јер је држава имала пуно ванредних трошкова за здравство и за подршку привреди и грађанима.

Према њеним речима, пуно је издвајано за медицинску опрему, тестове, кисеоник, лекове и друго, при чему је јасно да све то може да се сервисира само ако привреда живи.

Желимо да се привреда брзо врати тамо где је била и да наставимо динамичан економски раст. Чини ми се да смо без сумње у томе успели, оценила је Брнабић.

Премијерка је указала на то да Србија тренутно има једну од најмањих стопа смртности од коронавируса у Европи, али и у свету, која износи 1,3 одсто.

То на најбољи начин показује знање и посвећеност лекара и здравствених радника у овој борби, истакла је она и исказала захвалност целокупном здравственом особљу на томе.

Код нас смртност тренутно износи 1,3 одсто и мислим да је у региону и у Европи само неколико земаља испред, док сви остали имају већу стопу смртности. То све показује колико смо заједно сви добро радили и колико су мере биле правовремене, поновила је Брнабић.

Она је нагласила да Србија у овом делу Европе обавља највише тестирања и има 21.297 тестираних на 100.000 становника, а после нас је Словенија са 20.704, Румунија са 18.591 и друге земље.

И поред ових застрашујућих бројева у односу на то каква је ситуација у региону и у Европи, како је истакла, ми смо у зеленој зони и са оваквим бројевима.

Брнабић је саопштила да је, са 1.110 регистрованих на 100.000 становника испред Србије само Албанија, која има 921 регистрован случај, али тестира 5.054 на 100.000 становника, а Србија 21.297.

После нас, како је додала, иде Бугарска са 1.287 регистрованих, па Мађарска са 1.365.

Ми смо и даље са оваквим бројевима у зеленој зони међу земљама које имају најмање заражених, а највише тестирају, поновила је Брнабић и истакла да у Србији још има слободних кревета у болницама, што није случај у бројним земљама ЕУ.

Имате чак неколико земаља које више не могу да лече своје грађане већ их шаљу у друге земље, указала је она и навела да смо ми још далеко од овог сценарија и да никада нисмо били ни близу тога, нити ћемо бити.

Имамо све што нам је потребно за лечење људи – заштитне опреме, лекова, респиратора и кисеоника, као и тестова да наставимо овако обимно тестирање. У Србији данас добијате резултат теста у просеку за пет сати, а највише за 12 сати, док се у многим земљама чека по пет дана и више. Постоје бројне земље које више немају капацитет за обраду тестова, већ их шаљу у друге земље, истакла је премијерка и подсетила на то да Србија, са друге стране, стално отвара нове капацитете за то.

Брнабић је нагласила да је Србија успела да заравни епидемиолошку криву, али да она мора на томе да се одржи још неколико дана да би онда, како се очекује, почела да пада.

Она је саопштила да из дана у дан, заједно са председником Александром Вучићем, прати каква је епидемиолошка крива у земљи, и поновила позив грађанима да буду одговорни и поштују мере прописане у борби против коронавируса.

Премијерка је оценила да су нове мере донете у прави час, јер је неопходно увек балансирати између потребе здравства, ситуације и привреде, која мора да ради да би могли да се покрију трошкови короне, и у здравству и за помоћ онима чије пословање је епидемија погодила.

Сваки дан ове борбе има екстремне, додатне, непредвиђене трошкове за буџет Србије. Тај новац мора да се нађе, а он долази од привреде и те две ствари треба балансирати, објаснила је Брнабић и напоменула да је потребно имати прилив у буџет јер су сваки дан у болници, као и лекови, боце кисеоника, скупи.

Увек смо се трудили да избалансирамо између ситуације и привреде, али мислим да нисмо изгубили нити један дан. Нисмо меру донели ни касно, ни превише рано, већ правовремено, оценила је она.

Према њеним речима, Србија ће ову годину завршити као земља са најбољим економским резултатима у читавој Европи и бити међу најбољима и када је реч о здравству, при чему ће бити отворене још две нове ковид болнице.

Мислим да то довољно говори о томе колико смо напорно радили да добро избалансирамо мере и заштиту здравља људи и здравственог система, са заштитом привреде и наше економије, истакла је Брнабић и нагласила да је Србија данас у сваком погледу, у ситуацији када се цео свет бори против короне, земља која се и здравствено и економски најбоље бори.

Премијерка је саопштила и да је у основним школама у Србији коронавирусом тренутно заражено 39 ученика, од чега у Београду 20, док су у средњим школама инфицирана 52 ђака, од чега 22 у главном граду.

Надам се да вам је онда јасно колико је ситуација у школама стабилна, добра и безбедна, колико су ђаци и просветни радници дисциплиновани и поштују мере, поручила је она и додала да је у овом тренутку апсолутно за то да школе наставе да раде и да се не затварају.

Брнабић је поновила да у Србији није толико страшна ситуација као у неким земљама ЕУ, на пример, у Белгији и Холандији, где морају да раде и здравствени радници који су позитивни на корону и које немају довољно капацитета па шаљу своје грађане да се лече у Немачкој.

Без обзира на то, како је истакла, не смемо да дозволимо да се ситуација даље искомпликује.

Она је, говорећи о капацитетима за ковид пацијенте, рекла да овог пута Ортопедија на Бањици није пребачена у ковид систем као раније, како би могла да обавља интервенције за које постоје велике листе чекања.

Бањицу нисмо ни отварали сада за ковид пацијенте, нити ћемо, али зато отварамо неке друге капацитете, истакла је Брнабић и поновила да је држава гледала да извуче сваки дан више за нашу привреду да може нормално да ради.

Министар здравља Златибор Лончар најавио да ће од данас цела Бања Селтерс бити претворена у ковид систем, а од сутра и Бања Ковиљача.

Лончар је рекао да је ситуација у Београду најтежа и да су сви расположиви капацитети претворени у ковид, као и у читавој Србији.

Он је поновио апел грађанима да поштују мере, како би се сачували здравље и животи и омогућило да се сваком пацијенту коме је потребно пружи болничко лечење и терапија.

Министар је истовремено исказао захвалност свим здравственим радницима, лекарима, сестрама, помоћном особљу, свима у медицинским установама на раду и ангажовању, јер су успели да сачувају здравствени систем и да не дозволе да и заражени морају да раде, као што је то случај у неким дугим земљама.

Они ће имати подршку као и до сада, потврдио је Лончар, али и упозорио на то да неограничених капацитета нема нигде у свету, па ни у Србији.

Према његовим речима, корона се неће зауставити за 15 дана, али су ове мере донете како би се на две недеље зауставио највећи ризик који се дешавао у вечерњим сатима и како би се зауставило преношење вируса.

И у току дана, како је истакао, све мере морају да се поштују, при чему ће сада бити довољно комуналних милицајаца који ће то да контролишу.

Желимо да спасемо здравље, животе и здравствени систем, поновио је Лончар и навео да ће нам он бити потребан и у будућности и да ће брзо бити враћен у нормалне токове.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here