Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

У Хрватској од данас важе нове заштитне мере против ширења корона вируса, а односе се на дозвољени број присутних на окупљањима и време одржавања, на школе, а од 15. новембра и на проширење поседовања ковид потврда на државне и јавне службе и све оне који одлазе у те службе.

Министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао је у петак да су кључна три правца деловања: постићи што већу процепљеност, увести ограничења за окупљања и постићи што већу сигурност приликом обављања послова, које се неће ограничавати, што се може доказати тестирањем или ЕУ дигиталном потврдом.

Он је рекао да се ограничавају окупљања, а забрањује се одржавање свих јавних догађања и окупљања у јавним просторима на којима је присутно 50 особа, осим ако се ради о догађању на којем учествују само особе с ЕУ дигиталном ковид-потврдом.

Пооштравају се мере за одржавање свих догађања где ће уз дигиталну потврду за учешће бити обавезно коришћење медицинске маске.

Остаје на снази мера забране одржавања окупљања на отвореном за више од 100 особа, осим ако се не ради о особама које имају дигиталне ковид-потврде, рекао је Божиновић.

Сва окупљања могу трајати до поноћи, а изузетак су биоскопске пројекције, ако су почеле до 23 сата, као и свадбе, које морају да трају до 2 иза поноћи, а сви присутни морају да имају ковид потврде.

Божиновић је рекао да ће ковид потврде наредних дана бити уведе у државним и јавним службама и односиће се на све државне службенике, локалне и регионалне, као и за трговачка друштва којима је оснивач држава или самоуправе.

Ова одлука ће ступити на снагу 15. новембра, а потврде ће морати да имају и они који одлазе у те институције.

Одлука о обвезним ковид-потврдама односи се и на школе.

Запослени у државној управи и школама, ако нису вакцинисани обавезни су да се тестирају на корону два пута седмично.

Директор Хрватског завода за јавно здравље Крунослав Цапак је рекао да што се тиче кафића и угоститељских објеката, нисмо искључили ту могућност.

“Пратићемо епидемиолошку ситуацију и одлучити које ћемо све делатности обухватити овом мером од 15. новембра”, рекао је Цапак.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here