1. 07. 2019.

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић разговарао је данас са новопостављеним конзулима Србије о новим услугама из области матичних књига, које ће конзуларна представништва убудуће пружати нашим држављанима у иностранству.

Ружић је рекао да ће дипломатско-конзуларна представништва Србије водити матичне књиге директно у Регистру матичних књига, а у наредном периоду се очекује и електронско повезивање ових представништaва са Регистром.

Ово електронско повезивање омогућиће нашим конзулатима да надлежним органима у Србији прослеђују и електронске пријаве рођења, закључења брака или смрти које су настале у иностранству, као и да издају изводе из матичних књига нашим грађанима у иностранству, објаснио је министар.

Према његовим речима, то ће бити од значаја за наше грађане, који су до сада трошили и време и новац за нешто што ће сада управа да уради за њих.

Он је подвукао да је дигитализација јавне управе међу приоритетима Владе, а њен циљ је да допринесе пружању високог квалитета услуга нашим грађанима, и то не само у Србији, већ и ван граница наше земље.

У том делу, како је указао, сарадња са Министарством спољних послова је у претходном периоду била веома драгоцена.

Ружић је најавио да ће два министарства заједно радити на припреми и информисању службеника у дипломатско-конзуларним представништвима за рад у Регистру матичних књига, како би од 1. јануара 2020. године ова услуга била доступна грађанима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here