Mesto za reklamu

18.01.2019.

Признање „Бели божур“ за најбољу сарадњу са медијима и новинарима током прошле године уручено је шефу мисије ОЕБС-а на Косову Јану Братуу. „Црни божур“ за најлошију сарадњу додељен Српској листи, добитници нису преузели. Постхумно је награђен и Оливер Ивановић.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић рекао је да су ова признања установљена са циљем да се укаже на позитивне и негативне примере сарадње и односа институција и појединаца према медијима, а самим тим и према друштву у целини.

Присутнима се обратио и дугогодишњи новинар и члан извршног одбора Ђорђе Јевтић, који је указао на информативну и информатичку експлозију, али и на тежак положај новинара на Косову.

„Косовски новинари у целини, посебно српски новинари, налазе се у нарочито деликатној ситуацији која им отежава обављање посла и испуњавање обавеза да своју јавност правовремено и целовито информишу. Извештавати на Косову и са Косова о Косову никада није било лако, не само због тешких услова за рад, већ због сталних тежњи различитих структура да ограниче то извештавање“, казао је Јевтић.

Уредница РТВ Ким Зорица Воргучић је присутнима прочитала образложење и подсетила на добитнике овогодишњих признања.

„Бели божур“, на основу одговорности према медијима, додељен је шефу мисије ОЕБС-а на Косову Јану Братуу.

„За мене, ова награда представља признање новинара на Косову за моју доступност, што сам увек ту када ми се обрате да одговорим на њихова питања и коментаре. Представља, такође, један подстицај и охрабрење за мене да наставим да радим истом мером и мислим да је награда, такође, сигнал упућен другима да треба да следе овај пример“, казао је Брату.

Осим редовних годишњих признања, чланови Удружења новинара Србије на Косову одлучили су да ове године постхумно доделе признаје „Бели божур“ Оливеру Ивановићу за вишедеценијску несебичну сарадњу са медијима.

“Оливер је човек који је схватао вашу улогу и који је, користићи се тим средством, свакако желео да утиче и да се његова мисао и мисао његовог окружења пласира у народ и дође, преко ваше речи и вашег писма, до што већег броја људи, како би се инфорација о животу и условима живота проширила далеко више од Косова и Метохије, како би стигла у свет и произвела одређени утицај“, казао је Мирослав Ивановић, брат брутално убијеног Оливера Ивановића, и додао:

„Било је тренутака када сам вам замерао, када сте нам прекидали братске разговоре, када сам чекао јако дуго на наставак разговора кога понекад није ни било. Шалим се, не замерам вам, разумем зашто сте ви имали приоритет, па и у односу на мене“, рекао је Ивановић.

За најлошију сарадњу са медијима за 2018. годину, већином гласова чланова Удружења новинара Србије на Косову, ‘Црни божур‘ припао је, као и 2017. године, Српској листи.

Ова новинарска признања се додељују од 2014. године.

„Српска стварност“ / УНК /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here