Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

У Србији је прошле године робу преко интернета куповало 1,8 милиона грађана, што је 50 одсто више него 2015. године. Највише се купују одећа и спортска опрема, док се у свету купују књиге, филмови и видео-игре. Нови Закон о електронској трговини у примени је од 30. јула ове године и требало би да обезбеди адекватну заштиту и онима који купују путем интернета.

Нови Закон о трговини и Закон о е-трговини изједанчавају законску регулативу са нечим што је постојало у пракси.

Електронске продавнице су сада законски препознате категорије. Увек је једино сигурно куповати од регистрованих електронских продавница. Регистрована електронска продавница мора да буде правно лице или предузетник.

На сајту регистрованих е-продавница се могу наћи подаци као што су имејл, број телефона, ПИБ, матични број, што су обавезни елементи. Нерегистровани трговци не истичу све поменуте информације, већ само податке за контакт.

Уколико купујете од нерегистрованог трговца, ви себе доводите потенцијално у велики проблем. Онемогућавате себи читав сет права које потрошач иначе има, нпр. право на одустанак. Право на одустанак значи да, када обавите куповину преко регистрованог трговца у е-продаји, имате 14 дана од дана када сте примили робу да одустанете од куповине без било каквог разлога и вама ће се вратити новац.

Неке продавнице имају и ознаке поверења, што значи да су оне прошле одређене тестове о усклађености са законом, због чега су купци још сигурнији приликом куповине.

Велики проблем у е-трговини је инспекцијски надзор, пре свега нерегистрованих трговаца. Сада се у нова овлашћења инспекције наводи и могућност “прикривеног купца” – инспектор не мора да се представи и покаже налог приликом контроле, може да се представи као купац. Тако се прикупљају одређени докази за покретање прекршајних и других поступака.

Још једно ново овлашћење инспекције је да власнику сајта може наложити да одређени садржај, у шта спада продаја робе на црно или продаја робе која није прошла све неопходне контроле (суплементи, лекови, храна), уклони у року од два радна дана.

Нерегуларности у е-трговини грађани увек могу пријавити тржишној инспекцији.

Новим законима је е-продавницама које послују у иностранству омогућено да изражавају цене у страној валути, али и обавеза да се изражавају у динарима. Казне за лица која нису регистровала е-трговину крећу се од 50.000 до 500.000 динара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here