Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Мађарски бригадни генерал Ференц Кајари, нови командант Кфора истиче да би за распоређивање снага КБС на северу Косова било потребно његово одобрење.

Кајари у интервјуу за Косово онлајн каже да је тренутна ситуација генерално стабилна. Кфор наставља да свакодневно спроводи свој мандат – који проистиче из Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године, да доприноси безбедном и безбедном окружењу, као и слободи кретања на КиМ, за добробит свих заједница које овде живе, наводи Кајари.

На питање да постоје околности под којима би Кфор дозволио припадницима Косовских безбедносних снага да дођу на север КиМ, генерал Кајари подсећа да према ранијем договору, снаг КБС морају да буду овлашћене од команданта Кфора пре било каквог распоређивања на том подручју.

“Косовска полиција може слободно да се креће по целом Косову. НАТО очекује да локалне институције наставе да се придржавају тог споразума. У својим првим недељама састао сам се са кључним руководиоцима институција, који су ме уверили да ће пре било какве акције постојати одговарајућа координација са Кфором и да ће распоређивање КБС-а на северу и даље бити засновано на претходном обавештењу и одобрењу од стране команданта Кфора”, нагласио је Кајари.

Поручио је да неће спекулисати о хипотетичким сценаријима и коментарисати политичка питања, јер, како је нагласио, вредност Кфора почива на његовој непристрасности и усредсређености на свакодневну примену мандата УН.

“Ово је кључно за безбедност свих заједница које живе на КиМ и за стабилност широм региона. Наравно, Кфор пажљиво прати ситуацију и одржавамо видљиво, снажно и агилно присуство на терену, широм територије КиМ”, наглашава мађарски генерал.

Говорећи о заједничким патролама са Војсом Србије, Ференц Кајари указује на то да Кфор има дугогодишњу, одличну сарадњу са српским снагама безбедности, на свим нивоима одговорности.

“Разговарам редовно са начелником генераштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем користећи од раније добро успостављену линију комуникације”, додајући да ће Кфор наставити да блиско сарађује и са Војском Србије и са КБС-ом на обезбеђивању безбедности широм КиМ.

“Тако ће се синхронизоване патроле са Војском Србије наставити дуж административне линије”, закључује нови командант Кфора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here