Mesto za reklamu

25.06.2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изразио је забринутост због додатних притисака Приштине на Србе на северу Косова.

Он је навео да су Албанци последњих дана пресекли канале снабдевања основним животним намирницама из централне Србије.

Ђурић је гостујући на ТВ Пинк рекао да су почеле да се јављају несташице намирница у општинама на северу и истакао да ће Србија наћи начина да достави робу свом народу.

Нагласио је да Приштина своје деловање заснива на парафираном споразуму од 23.фебруара 2012. године који је, подсетио је, парафирао Борко Стефановић, а према коме је гранична полиција Косова успостављена на прелазима Јариње и Брњак.

“Та гранична полиција сада отима камионе и комбије са робом, а у Косовској Митровици нестаје роба. Ми ћемо налазити начине да дотуримо све што је потребно нашем народу на КиМ, Срби не треба да брину”, поручио је Ђурић.

Додао је да се у оквиру плана председника Србије реализује 140 пројеката помоћи Србима на КиМ, као и да је завршен један од стратешких пројеката – регионални водовод за север КиМ који ће бити пуштен на Видовдан 28.јуна.

Ђурић је најавио и да ће 12.јула ове године бити отворен нови објекти у Рајској бањи у Бањској и да ће то лечилиште, осим отворених, имати и затворене базене.

Упитан за коментар о изјави првог међународног судије на КиМ, Швеђанина Кристера Карпхамара, да су Американци утицали на то да се злочини Албанаца сакрију, Ђурић је поздравио изошење било какве чињенице која, како је рекао, може да помогне домаћим и међународним правосудним органима у доказивању одговорнности за почињене злочине.

Како је навео, веома је важно што се говори о тој теми и након 20 година, али је указао на чињеницу да за злочине над Србима на Косову још нико није одговарао.

Додао је да српска тужилаштва имају ’дебеле’ предмете за све вође ОВК, као и да су захваљујући деловању српских државних органа на Интерполовим потерницима и дан-данас Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамуш Харадинај.

“Неки храбри људи у прошлости формирали те предмете и одолели политичком притиску да се тужбе повуку. Много пута је захтевано и од председника Вучића и других чланова руководства Србије да се та ствар склони у страну, али седам година ником није тако нешто пало на памет”, рекао је Ђурић.

Истакао је да је за Србију важно, и због породица жртава и историјске правде, да инсистира на томе да злочинци буду кажњени, као и да је важно да иступају људи попут Карпхамара, макар и након завршетка мандата.

Ђурић сматра да се изјава судије може узети као објективна, нарочито јер је дата после мандата што, како је навео, илуструје тежину целе ситуације.

Навео је да је 2008. године за већину западних земаља била запечаћена независност Косова, али да је захваљући упорним и истрајним вишегодишњим дипломатским напорима, Србија данас поново у игри и дискутује се о њеним интересима.

“Данас је јасно да без Србије нема решења, а то је резлтат вишегодишњег напорног рада”, рекао је Ђурић.

Подсетио је да је 13 земаља повукло признање независности Косова и да је Србија спречила чланство Косова у девет међународних организација, док појединци, како је приметио, критикују државно руководство за то што је Косово примљено у међуанродне спортске савезе.

“То раде на најпокваренији начин, тврде да је Бриселским споразумом то предвиђено што није тачно. То раде Вук Јеремић и Драган Ђилас и њихов представник на КиМ, Јакшић који на изборима за градоначелника северне Косовске Митровице позивао да се гласа за Гонђе Чауши”, рекао је Ђурић.

Додао је да онима који критикују државни врх смета што је председник Србије у Минску сачувао достојанство Србије када је одбио да присуствује отварању Европских игара због учешћа Косова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here