Mesto za reklamu

01.11.2020.

Више особа је приведено у Минску због учешћа у неодобреној акцији, потврдила је портпаролка полиције Наталија Ганусевич саопштења локалних медија о задржавањима у недељу.

„Има притворених. Више особа је приведено због учешћа у неодобреном масовном догађају“, рекла је званична представница минске полиције.

Коментаришући информације медија о пуцању у ваздух од стране полиције у циљу сузбијања протеста, она је потврдила да су снаге безбедности испалиле у ваздух хице упозорења током недозвољене акције протеста, како би спречиле кршење закона.

„У ваздух су испаљени хици упозорења да би се сузбиле повреде законодавства“, рекла је она.

Ганусевичева је истакла да минска полиција још једном подсећа грађане да не треба да прихватају позиве на Телеграм-каналима и учествују у неодобреним акцијама. Саговорница агенције је позвала грађане да поштују белоруско законодавство.

Демонстранти су потом заобишли кордон у којем је било око 300 припадника специјалне полиције и наставили марш дуж авеније, преноси Тас.

Како се очекује данас ће опозиција одржати марш “предака” који већ годинама организује, у част 2. новембра, дана сећања на претке. Марш ће кренути од центра Минска до предграђа белоруске престонице где се налази гробље жртава Стаљинових репресија. Ове године ова акција није одобрена, као ранијих година.

Председник Белорусије Александар Лукашенко упозорио је у петак да ће у сврху заштите земље мобилисати сва постојећа средства, укључујући полицијске снаге и војску.

“Желим да и припадници полиције који су присутни, и припадници војске схвате да рат није рат какав је некада био, већ да почиње спољном агресијом”, рекао је Лукашенко.

Белорусија ће данас затворити границе за стране држављане ради сузбијања епидемије корона вируса.

“Од 1. новембра Република Белорусија суспендује улазак у земљу за стране држављане и особе без држављанства на граничним прелазима у друмском, железничком и воденом саобраћају, у циљу спречавања ширења инфекције изазване Ковидом 19”, наводи се у саопштењу државне комисије.

Подсетимо, председнички избори у Белорусији одржани су 9. августа. Централна изборна комисија саопштила је да је на изборима победио Александар Лукашенко. Белоруска опозиција не признаје те резултате и сматра да је победница Светлана Тихановска. Ни Брисел не сматра Лукашенка за легитимног председника. Од 9. августа у Белорусији трају протести против изборних резултата.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here