Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У Београду се одржава двадесет трећи протест под називом “Сви као један – један од пет милиона”. Протести су одржани и у више других градова јуче и данас.

Протест је почео око 18 часова код Теразијске чесме, а грађанима су се обратили глумац Хаџи Ненад Маричић и адвокат Владимир Гајић, који је заступао ухапшеног студента Миодрага Симовића, једног од организатора протеста.

Учесницима се обратио и Симовић и поручио да се са шетњом неће престати.

“Живимо у Републици Србији која је престала да буде република и у којој један човек држи сву власт. Био сам хапшен и сада сам на слободи, и за то је заслужан адвокат Гајић”, рекао је Симовић.

Адвокат Владимир Гајић поручио је да “нема трулих компромиса са непријатељима слободе”.

Како каже, свестан је да опозиција нема поверење грађања и да је зато потребна шира опозициона форма организације.

“Једно демократско национално веће у које би били укључени академици, професори, студенти, искусни и компетентни појединци, и да онда изађемо са великим програмом промене система”, навео је Гајић.

Глумац Хаџи Ненад Маричић поручио је окупљнима да се морају погледати у очи.

“Највећу одговорност ми имамо за то дугогодишње ћутање. Ми смо допустли да нам се политички живот претвори у лошу, квазидемократију. Ћутањем, пре него што смо дигли глас, дозволили смо да се створи читава политичка класа, сачињена од оних који 30 година не знају ништа осим да владају”, рекао је овај глумац.

Од Теразијске чесме грађани су, преко Трга Николе Пашића, Дечанске, Нушићеве и Светогорске улице, дошли до зграде РТС-а. Tу су се кратко задржали, позвали запослене да бојкотују рад јавног сервиса, а председника Управног одбора РТС-а Владимира Вулетића да поднесе оставку.

Шетња до РТС-а

Након зграде РТС-а учесници су се упутили ка “Слободној зони”, где је одржан перформанс “Дневник слободне Србије”.

Иначе, “Слободна зона” је формирана прошле суботе у Пионирском парку, где је подигнут шатор у којем дежурају лидери дела опозиције и организују прес-конференције.

Данас се шетало и у Крагујевцу. Осамнаести протест почео је окупљањем у центру града, а затим су грађани прошетали улицама до Ђачког трга. Како кажу, ујединила их је борба за бољи и праведнији систем.

На скупу није било страначких обележја, а Крагујевчани су своје незадовољство стањем у граду и држави исказали дувањем у пиштаљке.

У протесној колони били су и историчар и функционер Народне странке Чедомир Антић и заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић. Они су се и обратили грађанима на Ђачком тргу.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here