Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Нови мирни протест Срба одржан је у Косовској Митровици, а са грађанима севера Косова су били и рудари из Трепче и студенти

Одлука Приштине о повећању такси за 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ била је у у среду повод окупљања више хиљада Срба са севера Космета који су, тачно у подне, испред седишта Еулекса и ЕУ, поручили да ће се свим демократским, мирним средствима борити за опстанак и останак на својим огњиштима и за живот достојан човека.

Ректор приштинског Универзитета Раде Грбић је истакао да привремене институције у Приштини хоће да им одузму право на образовање и на слободу.

Наши студенти траже само нормалан живот, миран сан у студентским домовима, довољно хране у студентским мензама, а све то је онемогућено уценама Приштине . Уместо да сада стичу знање и вештине у својим учионицама, амфитеатрима, лабораторијама, атељеима, поново су оклупљени тражећи да их чују Европа и свет – рекао је Грбић.

Ректор Грбић је позвао студенте да испуњавтају своје наставне обавезе, буду, мирни, зрели, достојанствени и паметни, као што сте увек били и обећао им да ће сви професори увек бити уз њих и да ће им, уз помоћ државе, обезбедити неоподне услове за студирање.”.

Подсећајући на речи Доситеја Обрадовића да “нема горих људи од оних који се противе просвећењу и образовању народа, који би да могу и сунце угасили“, Грбић је рекао „нека наш пркос, знањем и науком, буде то сунце овде“.

Студент проректор Универзитета у Приштини Немања Бишевац рекао је да су он и његове колеге „у 21. веку дочекали да, заједно са грађанима који овде живе, немају хлеб и да брину да ли ће остати гладни.

– Таксе морају да се повуку, неће нас уплашити и нећемо се повући – поручио је Бишевац.

Несебичну подршку грађанима у среду, као и увек до сада, пружили и радници Комбината „Трепча“.

– Више од 2.500 запослених у комбинату “Трепча”, увек су представљали наснажнији стуб опстанка нашег народа на Kосову и Метохији. Никада се нисмо жалили, па нећемо то ни данас, јер као што наши рудари знају да морају да оборе и отопе тоне руда да би пословали, знамо да морамо да се боримо заједно да би опстали – рекао је радник „Трепче“ и представник синдикалне организације Драгиша Милојковић.

– Нека знају да се нећемо повући и посустати. Бићемо све јачи, биће нас све више, сви смо заједно и Трепча је данас уз свој народ”, поручио је председник синдикалне организације “Трепче“.

Потпредседник Српске листе Игор Симић поновио је да је план Приштине да се оваквим сулудим потезима жели да једноставно више нема Срба.

– Нема више политичких партија, данас смо сви једно и сметамо им само зато што смо Срби и зато што смо своји на своме – закључио је Симић.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here