Mesto za reklamu

21.09. 2019.

И ове суботе организован је протест дела опозиције и грађана у Београду.

Протест је почео је на Платоу испред Филозофског факултета нешто иза 19 сати, а окупљени су пружили подршку студентима који девета дан блокирај Ректорат Универзитета у Београду.

Организатори су пред скуп истакли да се борба за част Београдског универзитета води од прошлог петка, од када траје блокада Ректората.

“Студенти су прошлог петка отпочели блокаду Ректората, од тада се тамо води борба не само за част Универзитета већ и свих градјана Србије који се боре за очување слободе и демократије као и институција у Србији”, навели су.

Активисткиња покрета “Један од пет милиона” и учесница блокаде зграде ректората Београдског универзитета, Мила Јовановић, изјавила је да су многи великани потекли са овог универзитета, да ће још многи потећи и да је ово борба управо за њихове дипломе.

Студенткиња Јовановић је рекла да је била ученик генерације у средњој и основној школи, а да сада има просек 9,65, позвала је ректорку Иванку Поповић да не штити само себе, већ и студенте и аутономију БУ.

“Боримо се за све који су стекли своје дипломе, лопови не смеју да баце сенку на њих”, рекла је она.

“Ми штитимо нашу кућу, ми чувамо углед овог универзитета који је грађен више од 200 година. Имам 21 годину, била сам ученик генерације и у основној и у средњој школи. Студирам молекуларну биологију, очистила сам све испите и имам просек 9, 65 и ја блокирам Ректорат. Не смемо да дозволимо да лажови баце сенке на наше дипломе. Положићемо и овај испит”, изјавила је Мила Јовановић.

Нагласила је да се не оосећа безбедно од петка када се у згради Ректората догодио инцидент. Мила Јовановић зато је молила ректорку Иванку Поповић да се огради од насиља и осуди га, као и да заштити своје студенте.

Деа Вукадин, такође активисткиња покрета “Један од пет милиона” изјавила је да су студенти успели “после седам година да једном човеку кажемо НЕ”.

“Успели смо том једном човеку да кажемо да не може више да уплиће прсте у све гране овог система. Ми смо ту да заштитимо аутономију универзитета и позивамо професоре да заштите своју професију”, рекла је она.

Након обраћања говорника, грађани су кренули у протесну шетњу централним београдским улицама. Колона је прошла Улицом Васе Чарапића, Коларчевом, Теразијама, Призренском, Бранковом, затим Поп Лукином, Кнеза Симе Марковића, Париском и Узун Мирковом, да би се вратила до зграде Ректората, где студенти тог удружења блокирају ту установу.

 „Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here