Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Нови Сад је проглашен Европском престоницом културе на свечаној церемонији у Српском народном позоришту, којем је присуствовала председница Владе Србије Ана Брнабић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, велики број званица из целе Европе.

У мултимедијалном програму приказана је традиција Новог Сада и Војводине у светлу европских вредности које прожимају целокупан програм Новог Сада као Европске престонице културе кроз укупно осам, тематски оријентисаних програмских лукова, целина.

Шеф делегације Европске Уније у Србији Емануеле Жиофре уручио је градоначелнику Милошу Вучевићу плакету чиме је Нови Сад званично понео престижну титулу.

“Током 2022. године показаћемо целој Европи какво благо имамо. Показаћемо богатство и испреплетаност различитих култура које су снажна веза међу људима и народима који овде живе. Исти тај Нови Сад који је од настанка био вишенационалан град, који су наши преци заједно градили бојама своје духовности, традиције и идентитета. Исти тај Нови Сад који је назван Српском Атином, јер је у 19. веку био културни, политички и друштвени центар српског народа, “највеће српско опшчество на свијету”, како је говорио Вук Караџић, а Јован Скерлић бележио да се у Новом Саду тада писало и мислило за цео српски народ. Исти тај Нови Сад који данас заблиста када углас зазвоне звона са шест разних цркава. Град у којем се разлике признају, уважавају и поштују, сада нас представља на највећој европској културној сцени. Хвала мојим Новосађанима! Због њих је све ово”, нагласио је Вучевић.

У оквиру свечане церемоније обратили су се директор Фондације ”Нови Сад 2022 ” ЕПК” Немања Миленковић, министарка културе и информисања Маја Гојковић, путем видео поруке комесарка ЕУ за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел, као и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

“Не постоји град који је више заслужио да високо уздигне европску заставицу омладине и културе. Нови Сад је једна од најбољих европских престоница са највећим буџетом уложеним у културу. Србија је земља победник која инвестирајући у науку, иновативне, креативне и талентоване људе и просторе постаје модерна, отворена земља, земља партнер на глобалном нивоу. У креативне индустрије, у последњих пет година, инвестирано је милијарду евра. По угледу на Европску престоницу културе, установили смо и Националну престоницу културе, а ту титулу недавно је понео град Чачак”, истакла је Брнабић.

Министарка културе и информисања рекла да је данас изузетан дан за Град Нови Сад, читаву Србију и посебно бројне људе који у култури раде и за њу живе.

“Поред престижа који собом носи, титула европске престонице културе признање је које надахњује и вишеструка прилика за сваки град који је понесе. Бићу мало лична и приметићу да из перспективе Новосађана, нема ничег природнијег од тога да наш град буде европска културна престоница”, казала је Гојковић.

Директор Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, Немања Миленковић, на свечаности отварања пожелео је гостима добродошлицу у Нови Сад уз речи да је то град у којем је било тешко премостити различите обале.

У музичко-плесном спектаклу у СНП-у учествовали су еминентни представници новосадске и војвођанске културне сцене, међу којима су Балет и Опера Српског народног позоришта, Арадачке мешкарке, перкусионистички ансамбл “дРумбле”, Тамбурашки оркестар “Велос”, Александар Бахун на клавиру, Тодор Урсу на цимбалу и бројни други.

Режију догађаја потписује Александар Николић, аутор музике је новосадски инструменталиста и музичар Борис Ковач, а програм су водили глумци Српског народног позоришта Јована Балашевић и Васа Стајкић.

Централни догађај свечаног отварања Европске престонице културе је прослава “Зенитеум :: 2022” редитеља Драгана Живадинова на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која кроз уметност слави велика имена српске науке – Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Део програма Свечаног отварања је и велика несвакидашња изложба “Време и васељена” у холу Студија М.

Нови Сад је у 2022. години понео престижну титулу, заједно са Каунасом (Литванија) и Ешом (Луксембург), а Српска Атина је уједно први од три града у којем је одржано Свечано отварање године титуле које представља јединствену уметничку прославу у Европи, Дочек, на више од 40 локација.

Сви програми на свечаном отварању Европске престонице културе прилагођени су епидемиолошким мерама, стога су од самог почетка капацитети били веома ограничени на планираним концертима, приликом продаје улазница, а уз то, ради безбедне и одговорне организације, Фондација “Нови Сад – Европска престоница културе“ преузима иницијативу за додатне мере и пооштравање контроле њихових поштовања.

У складу са актуелним епидемиолошким мерама, на самом догађају неопходно је ношење маски и одржавање дистанце.

За све посетиоце који немају зелени сертификат, антигенски или PCR тест, биће обезбеђена два пункта за бесплатно тестирање 13. јануара и то на две локације:

– У центру Новог Сада, на Тргу Слободе 13. јануара од 12 до 23 часа

– У простору Градске концертне дворане (Булевар цара Лазара 67) 13. јануара од 12 до 23 часа

Детаљне информације о Дочеку можете пронаћи сајту docekns.rs

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here