21.7 C
Belgrade, RS
04 Oct 2023 16:24
Naslovna Naslovna Нови Сад у знаку обележавања присаједињења Војводине Србији

Нови Сад у знаку обележавања присаједињења Војводине Србији

0
383
Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Сутра се навршава 100 година од када су се Банат, Бачка и Барања, а дан раније и Срем, прикључили Краљевини Србији. Одлука је донета на Великој народној скупштини у Новом Саду, где се данас и сутра низом догађаја обележава тај јубилеј.

У згради покрајинске владе од јутрос је одржано неколико састанака, а њен председник Игор Мировић, потписао је и споразум о међурегионалној сарадњи са Арадом из Румуније, Ломбардијом из Италије и Вал Доаз из Француске.

Игор Мировић је том приликом изјавио да ће се интезивириати сарадња у области пољопривреде, прехрамбене индустрије, технолошких иновација и културе. Мировић је изразио задовољство што се баш на данашњи дан потписују ови споразуми.

“Данас, пре свега учинили сте нам велику част да заједно са другим бројним делегацијама из читавог света присуствујете нашем великом националном дану. Овај велики празник искористили смо да потишемо споразуме, који ће у областима заједничког интереса значити, верујем, конкретене садржаје”, рекао је Игор Мировић.

У Српском народном позоришту премијерно се изводи представа “Светозар” редитеља Југа Радивојевића. Посвећена је Светозару Милетићу, једном од најугледнијих српских политичара у Угарској, адвокату и градоначелнику Новог Сада.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са председником покрајинске владе Игором Мировићем, присуствовали су премијери позоришне представе “Светозар” у Српском народном позоришту у Новом Саду поводом обележавања 100-годишњице завршетка Великог рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Представа, коју је режирао, Југ Радивојевић посвећена је Светозару Милетићу, једном од најугледнијих српских политичара у Угарској, адвокату и градоначелнику Новог Сада.

Јутрос је у Централној градској улици отворена изложба под називом “1918” која је посвећена најзаначајнијим личностима и догађајима Првог светског рата и Присаједињења Војводине. Занимљива је по томе што, ако се у неку од слика упери телефон, обраћају се лично краљ Петар, Никола Пашић, Живојин Мишић, Милунка Савић и многи други.

Изложбу су отворили председник владе Војводине Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је том приликом изјавио да наша генерација има привилегију да обележи стогодишњицу два велика јубилеја.

“Двадесет петог новембра испуњена је суштина оснивања Војводине у Сремским Карловцима 1848. године. Војводина је замишљена, за Војводину се борило, за Војводину се живело, да би дочекали дан да се уједињимо са нашом мајком Србијом”, поручио је Вучевић.

У оквиру обележавања присаједињења Србији у Новом Саду ће сутра у једанаест часова предеседник Србије свечано отворити споменик Краљу Петру Првом, који је висок скоро пет метара, налази се на исто толико високом постаменту, а постављен је на Тргу републике.

Сутра ће у десет часова бити отворен и Музеј присаједињења Војводине, а у подне ће бити одржана и свечана академија у Српском народном позоришту, коју ће уживо преносити и РТС.

На централном градском тргу, баш поред споменика Светозару Милетићу, постављена је бина где у 21 час почиње бесплатан концерт. Главне звезде су Здравко Чолић и Звонко Богдан.

„Српска стварност“ / РТВ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here