Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Четири студијска програма које су креирали Електротехнички, Машински, Математички факултет и ФОН из Београда, Универзитети у Крагујевцу и Нишу, представљени су Влади Србије.

Влади су представљени нови мастер програми под јединственим називом Мастер 4.0, који би требало да повежу савремена ИТ знања са пословним вештинама

У настави ће учествовати и представници ИТ компанија, који ће омогућити обавезну праксу за студенте.

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић наводи да су ту највеће компаније у Србији.

“Мислимо да ће њихов допринос предавањима допринети студентима да се упознају са новим стварима, анализом података, рачунарство и нове области”, каже Филиповић.

Премијерка Ана Брнабић каже да је за њу четврта индустријска револуција најбољи одговор на низ проблема и изазова са којима се земља суочава.

“То је за мене најбољи начин да Србија брзо одскочи, да економски раст буде већи, динамичнији, да се просечна плата брзо повећа”, истиче премијерка.

Мастер 4.0 програми ће обухватити области као што су анализа података, биоинформатика, интернет ствари, машинско учење, вештачка интелигенција, виртуелна реалност, као и бизнис предмете попут менаџмента, финансија и рачуноводства, маркетинга, предузетништва, наводи се у саопштењу Владе.

Један од захтева јавног конкурса на коме су Мастер 4.0 програми изабрани био је и да се у наставу укључе и предавачи из иностранства, па ће се тако студенти имати прилике да слушају предавања стручњака са престижних америчких, шпанских, данских, француских, као и универзитета из региона.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here