Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

У Београду је одржан девети по реду протест “Један од пет милиона”. Грађани су се прво окупили на Платоу испред Филозофског факултета, одакле су одржали протестну шетњу главним градским улицама. Протести незадовољних грађана одржавани су и у другим градовима Србије, као и у Северној Косовској Митровици.

На Платоу је на почетку протеста прочитано писмо студената Факултета политичких наука који је, између осталих, подржао протесте незадовољних грађана.

У писму се тражи оставка министра просвете Младена Шарчевића због тога што је професоре који су подржали протесте назвао неозбиљним.

“Дижемо глас против насиља власти над институцијама, владавином права, слободом медија, скрнављења истине. Свесни смо да све већи број младих са факултетским дипломама одлази у иностранство у потрагу за будућношћу. Обесмислили сте наше студирање куповином ваших диплома. Укаљали сте све оно чиме нас професори уче”, истиче се у писму.

Председнику Србије Александру Вучићу студенти су поручили да је “симбол манипулације, непотизма, корупције, урушавања слобода, вандализације државе и напада на неистомишљенике”.

“Због свега наведеног, ми студенти ФПН-а позивамо све студенте Универзитета у Београду и осталих универзитета у Србији да нам се придруже и да се побуне против тираније Александра Вучића”, наведено је у писмо прочитаном на Платоу.

Транспаренти на протесту

Окупљенима се затим обратила професорка Филозофског факултета у Београду проф. др Марија Богдановић, која је иначе била декан тог факултета током протеста 1996/1997, и ректор Београдског универзитета.

Богдановићева је поручила да је слободан човек услов за формирање слободног демократског друштва, а критичка мисао једна од темељних вредности нашег бића.

“У овом протесту смо заједно као мислећи људи који хоће да живе у демократски организованом друштву, а не у друштву једног преученог вође. Ту на првом кораку долази до судара са системом”, истакла је Богдановићева.

Поставила је питање да ли решавање косовског питања мора да се одвија уз толерисање пораста организованог криминала, одласка младих и квалификованих и нерешених убистава.

Учесницима протеста и јавности обратила се и представница Удружења малинара Слађана Станковић која је од власти затражила да више не упућује лажна обећања, већ да се припреме да нахране гладне малинаре и грађане Србије.

Малинари се, истиче, већ годинама боре за своја права а једино што су добили је, каже, бацање прашине у очи.

Писма упућена Вучићу

“Вучић се толико високо подигао да не види поштене малинаре на коленима. Малинари немају времена на коленима да стоје, а ускоро ће се подићи свих 250.000-300.000 малинара, али ако нас буде пребројавао министар Стефановић, неће нас бити толико. Борићемо се за опстанак малинарства, за опстанак села, нећемо гледати да нам деца одлазе из Србије главом без обзира”, навела је Слађана Станковић.

Такође, обратио се и уметник Марко Шелић Марчело поручивши Вучићу да “даље неће моћи”.

“У једном интервјуу питали су ме шта је нама Вучић, одговорио сам да нам је укућанин, уселио се у наше домове, у сваки наш разговор, свакодневицу. Живимо у свету из његове главе и попримамо његове особине”, рекао је Марко Шелић Марчело.

Окупљени су затим кренули у протестну шетњу преко Теразија, а зауставили су се код зграде Председништва где су извели мини-перформанс – председнику су остављали писма с појашњењима зашто шетају.

Окупљени су испред зграде Председништва скандирали “Уа” и “Вучићу, педеру”.

Затим су наставили шетњу преко улице Кнеза Милоша до РТС-а у Таковској улици. Ту су се зауставили, гласно негодујући због извештавања о активностима опозиције.

Учесници протеста испред зграде РТС-а у Таковској улици

Излепили су траке на којима пише “цензурисано” и на којима су измешани логои РТС-а и “Пинка”.

Шетњу су наставили Светогорском и Македонском улицом, а протест је завршен код зграде дневног листа “Политика”.

Учесници протеста носили су транспаренте на којима, између осталих пише, “Хапсите беби мафију”, “Срушио си Савамалу, ал’ ти не дам шталу”.

Протест је завршен испред зграде листа “Политика” чија су врата учесници излепили тракама “Цензурасано”, “Почело је” и “Један од пет милиона”.

Протест је завршен нешто после 20 часова, уз поруку једне од организаторки Јелене Анасоновић да власт неће издржати талас слободе а да ће грађани издржати у својој борби.

“Бројаће до пет милиона”, рекла је она и позвала грађане да се окупе у исто време следеће суботе, 9. фебруара.

Протести у другим градовима Србије

У Јагодини је одржан први протестни скуп у центру града одакле је затражена смена државне власти, председника Александра Вучића и више простора у медијима за исказивање незадовољства грађана тренутном ситуацијом у Србији.

Двоје учесника протеста претило је и вређало екипу РТС-а, која је дошла да извештава о протесту.

После скупа организована је шетња улицама града. Представници окупљених грађана најавили су протесте и у следећем периоду.

Такође, први протест “1 од 5 милиона” одржан је и у Александровцу на Тргу код Фонтане. Након окупљана грађани су кренули у протестну шетњу до аутобуске станице носећи транспаренте: “Жупа, Жупљанима”, “Времена је мало, покрени се” и “Ја желим да останем у Жупи”.

Протест у Крагујевцу

Протест “1 од 5 милиона” први пут је одржан и у Брусу.

Крагујевчани су по пети пут одржали су грађански протест “Буди један од пет милиона”. Окупљени грађани су са платоа испред бивше Робне куће Београд кренули у шетњу до Ђачког трга, испред Прве крагујевачке гимназије, где су се грађанима обратити организатори протеста.

Они су незадовољни ситуацијом у држави и граду и траже оставку председника Србије Александра Вучића.

Протестовало се вечерас и у Пироту на главном градском тргу, одакле су окупљени грађани кренули у протестну шетњу. Овим су се, како су истакли, придружили свим незадовољним грађанима Србије и подржали опште захтеве.

Циљ протеста је, како наводе, отпор диктатури и смена актуелне државне власти.

“Иницијатива за Пожегу” по тринаести пут, организовала је протест на градском тргу у Пожеги. Уз подршку протеста “1 од 5 милиона” они су поново упутили захтеве надлежним државним органима да преиспитају све незаконите потезе локалне власти и поступе у складу са законом.

Покушај куповине нелегалног објекта општинским средствима, који је у власништву супруга председнице Скупштине општине довели су до почетка протеста Пожежана још у фебруару прошле године.

Грађани захтевају одговор на питање где је 150 милиона динара, за које је Државна ревизорска инспекција утврдила да недостају у буџетским средствима.

Први пут протест “1 од 5 милиона” одржан је у Северној Косовској Митровици. У граду у којем је 16. јанура прошле године убијен, главни захтев је да се пронађу налогодавци убиства Оливера Ивановића.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here