Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Теретане, фитнес центри и фризерски салони биће отворени од сутра, врло брзо ће поново моћи да раде вртићи, док ће у наредних неколико дана шетачи поново моћи да посете паркове.. Значајно је и да се вирус неће враћати на јесенкаже др Бранимир Несторовић, члан кризног штаба.

Како наводи Др Несторовић, ова мера, нарочито она која се односи на теретане и фитнес центре, изазвала је велику полемику у кризном штабу.

– Поставља се питање ко ће да контролише да ће власник теретане после сваког вежбача да дезинфикује простор, да ће да постоје тушеви и дезинфикациона средства, два метра између вежбача… Инспекција рада ће морати да буде мало активнија – рекао је др Несторовић за ТВ Прва.

Паркови ће бити брзо отворени, јер боравак напољу није више толико ризичан, указује Др Несторовић.

– Ни маске више неће морати да се носе у прарковима. Морам да признам да смо заборавили на паркове, док смо много времена потрошили на вртиће. Сутра би требало да имамо састанак, па мислим да ћемо отворити паркове. Разлози за затварање били су људи који су касно ноћу џогирали и људи који имају псе и који су се ту окупљали.  Процес отварања ићи ће спорије него затварање, мораће постепено. Прво смо одлучили да буду отворени мањи објекти, до 400 квадрата – рекао је он.

Од 1. маја поново ће радити тржни центри, а од 11. обданишта, можда чак и продужени боравак,каже др Несторовић.

– Школе неће почињати са радом. Дискутовали смо око тога, да суштински ако отворимо обданишта, онда отворимо и продужени боравак млађој деци, јер ће родитељи морати на посао. Иако то повлачи много логистичких проблема, али мислим да ћемо дозволити да деца до 4. разреда могу да дођу. Што се тиче старијих разреда, сада би то било бесмислено. Они ће полагати малу матуру и неће се враћати у клупе до краја школске године – казао је он.

Прекјуче је био занимљив дан за медицину, рекао је Несторовић, јер је изашло много студија.

– Једна је урађена у 116 земаља која показује да је овај вирус изузетно осетљив на УВ зраке, топлоту и влажност. На температури преко 25 степени и УВ преко 6, вирус не може да преживи више од 10-ак минута. Не очекује се да он у нашој средини буде присутан током лета. И други вируси из корона групе се слично понашају – наводи др Несторовић.

Једна друга француска студија је показала да преко 60 одсто ђака и студената већ има антитела, већ су га прележали са благим симптомима.

– Ја сам се највише ослањао на немачке стручњаке – они кажу да је имунитет према другим корона вирусима носи известан степен заштите од овог корона вируса. Како су мала деца често болесна, нарочито у вртићима, изгледа су стекли одређен степен заштите. Њихово мишљење је да се вирус неће вратити на зиму, а ако се и врати, с обзиром на то колико је људи прележало вирус, можда и не знајући, неће имати толики интезитет – рекао је он.

У Мериленду стучњаци сматрају да на сваког инфицираног имамо 50 људи који су прележали без икаквих симптома.

– Неће нам јесен и зима бити проблематични, јер имамо искуство, опрему, тестирање, а и за наш систем то више није тако опасан вирус. Многе ствари је Србија почела да производи сама. Не очекујем од јуна месеца неке озбиљније проблеме, али морамо и даље бити опрезни, носити маске, одржавати хигијену руку…  Ако се вирус, ипак, поново врати на јесен, биће незгодан само за старију популацију која је све ово време била затворена.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here