Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

У Новом Саду су у току завршни грађевински радови на новој ковид болници, који ће, како је планирано, бити окончани до краја месеца, а данас их је обишао и председник Александар Вучић.

Отварање ковид болнице на новосадском Мишелуку, која се простире на 19.500 квадрата, односно пријем пацијената, планирано је за почетак септембра.

Болница ће имати 220 кревета на интезивној и 404 кревета на полуинтезивној нези, а како је планирано, осим болничке зграде која ће имати три ламеле, имаће и кухињу, магацин, магацин апотеке, капелу, котларницу и простор за медицинске гасове уз пратеће паркинге и друге саобраћајне површине.

У самој болници ће бити и две операционе сале, ангио сала, два рендгена, два скенера, одељења са ултразвуком, ендоскопија, лабораторија, пет амбуланти и осам дијализних места.

Директорка КЦВ др Едита Стокић истакла је да ће ковид болница у Новом Саду имати банку крви, коју две претходно изграђене, у Батајници и Крушевцу, немају, што је, према њеним речима изузетно важно.

Она је пренела и да су ковид пацијенти у КЦ Војводине смештени на Инфективној клиници, али да су јуче у тој установи први пут после дужег времена премашили број слободних места, па су пацијенте које су морали да приме на болничко лечење, хоспитализовали на Клиници за рехабилитацију.

Председник Вучић је истакао да је градња болнице веома важна не само за Нови Сад, већ и за целу Војводину.

“Ништа нисмо урадили деценијама, све је било стало, престало да се гради.. Сада то радимо. Желим вам пуно успеха и што мање пацијената овде”, рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић изјавио је данас, током обиласка радова на новој ковид болници у Новом Саду, трећој у Србији, да је она завршена за мање од четири месеца, на шта је поносан, али и констатовао да ковид бројке поново расту, али да је и градња такве установе начин да се прављењем нових, бољих капацитета, уз набакву вакцина, држава бори против епидемије коронавируса.

“Служиће на понос свих грађана, Сбрије, Војводине, Новог Сада… То ће и Београду олакшати, јер је био велики притисак на Батајницу и друге болнице”, рекао је Вучић.

Он је изразио забринутост због раста броја инфицираних коронавирусом.

“Расте број из дана у дан, јутрос значајније расте у односу на прошлу суботу. Видећемо. Види се да тамо одакле су људи највише путовали и где је највиши стандард, најбрже напредује корона”, рекао је Вучић.

Истакао је да је ово начин да се држава томе супротстави.

Вучић је, у изјави новинарима, упитан за трошкове, пошто неки тврде да је у два наврата повећана цена интервенцијама од по милијарду и по динара, казао да је укупно све, са околним инфраструктурним радовима, кошта око 3,2 милијарди динара, нешто мање од 28 милиона евра.

То је, додаје, нешто скупље од претходне две ковид болнице.

Подсетио је да је квадрат у Батајници стајао 1.170 евра, а у Новом Саду коштаће 1.300 евра, објаснивши да је скочила цена грађевинског материјала.

Вучић је рекао и да је држава очекивала раст броја новозаражених због одласка грађана у земље са делта сојем.

„Суочићемо се сада са тешким последицама. То није први пут“, додао је он.

Указао је да ће се ићи и на трећу вакцину, додајући да од октобра стиже и вакцина Модерна, тако да ће грађани имати могућност да бирају између пет различитих, бесплатних цепива.

Ковид болница у Новом Саду, трећа у нашој земљи, намењена за лечење пацијената заражених вирусом корона са средњом и тешком клиничком сликом, почела је да се гради крајем априла.

Болница на Мишелуку у потпуности ће бити у функцији лечења ковид пацијената, а по окончању борбе против вируса корона, објекат ће бити у склопу Клиничког центра Војводине, биће претворен у Градску болницу. У тој болници лечиће се Новосађани, али и житељи из целе Војводине.

У Србији је у последњих неколико недеља почео да расте број новозаражених вирусом корона, а самим тим и број оних којих који су смештени у болнице.

Председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање новинара, у вези захтева за увођењем ковид пропусница, каже да ће се и даље слушати струка, али да мора да се обрати пажња на поштовање Устава.

На питање шта каже на предлоге вирусолога Миланка Шеклера и епидемиолога и члана Кризног штаба Предрага Кона о увођењу ковид пропуснице за оне који су се вакцинисали или су тестирани као негативни на ковид, рекао је да је то тешко питање.

„Наравно слушаћемо струку, али морамо да обратимо пажњу на поштовање Устава. Слушаћемо струку, не можемо да се унервозимо и да не слушамо и оно што нам се можда не свиђа. Морамо да разговарамо и видимо шта можемо да урадимо“, објаснио је он.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here