Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

У порти манастира Грачанице наступила су три ансамбла музичке продукције РТС-а. На Видовдан, на северу Косова и Метохије, званично ће бити пуштен у рад и регионални водовод.

Симфонијски оркестар и хор РТС годинама наступају у Грачаници, а синоћ су свирали и чланови народног ансамбла РТС-а. Наступ наших музичара награђен је аплаузом публике која је, видело се, гладна оваквих догађаја.

Одржан је и књижевни час. Песник Гојко Ђого добио је награду “Златни крст кнеза Лазара” за свеукупно књижевно стваралаштво.

Обележавање Видовдана настављен је данас светом архијерејском литургијом у порти манастира Грачаница и парастосом палим јунацима на Косовском боју на Газиместану.

Данас се пушта у рад регионални водовод којим ће бити решен проблем снабдевања водом Србима у три општине.

Проблем водоснабдевања Срба у Косовској Митровици, Звечану и Зубином потоку, био је хроничан.  Од данас то више неће бити, јер добијају нови систем водоснабдевања.

Општине су у тај пројекат уложиле преко 15 милиона кредита чији је гарант влада Србије.

Водовод је грађен неколико година.

“Вода је изузетног квалитета. Извршена је схемијска и бактериолошка анализа. Добили смо резултате који одговарају критеријуму воде за пиће. Извршено је комплетно испитивање, дезинфекција и анализа воде. Ови резултати које смо добили су више него задовољавајући. Тиме се дефинитивно решава проблем водоснабдевања три општине – Зубин поток, Косовска Митровица и Звечан”, рекао је Јован Калуђеровић из “Јединства” из Севојна.

Водовод није једини објекат на северу КиМ иза кога стоји влада Србије. За средину следећег месеца најављено је отварање Рајске бање у Бањској код Звечана, а увелико се ради на градњи кућа у насељу Сунчана долина.

„Српска стврност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here