Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату одржана је централна државна церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да данас одајемо почаст свима онима који су дали животе за нашу земљу и за слободу Србије.

Ђорђевић, који је у име Владе Србије предводио, уз пуне војне и државне почасти, централну државну церемонију, рекао је да је Први светски рат био највеће зло које је задесило целу Европи у којој је мобилисано 70 милиона људи, а током којег су се дешавала велика зверства, ратни злочини и велики људски губици. Навео је да је Србија у Првом светском рату изгубила између 1,1 милиона и 1,3 милиона људи, што је, додаје, представљало једну трећину тадашње популације наше земље.

“Желимо да се никада више не врати било какав рат, зато се боримо данас и зато је данас Србија гарант безбедности на Балкану, неко ко заступа мир и ко жели мир”, рекао је министар Ђорђевић.

Ђорђевић  је навео, сви треба да се сетимо свега онога што је било у прошлости, да се сетимо да смо се увек борили на правој страни и да ћемо се увек борити на правој страни и да одамо почаст свима онима који су дали животе за нашу земљу и слободу.

Пре обраћања, уз највише државне и војне почасти, Ђорђевић је положио венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу.

Венце и цвеће су положили и градоначелник Београда Зоран Радојичић, високи представници Војске Србије, као и страни амбасадори, а одржан је и уметнички програм.

Боцан-Харченко: Памтити поуке из Првог светског рата

Парастосом и полагањем венаца на Спомен-костурницу руских војника на Новом гробљу, данас је обележен Дан примирја у Првом светском рату.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко нагласио је да Спомен-костурница руских војника, али и сви споменици палим борцима, шаљу поруку да смо “дужни да водимо рачуна о поукама Првог светског рата, као и о свим ратовима у Европи и у свету”.

“Морамо водити рачуна да сарађујемо на најбољи начин. Ми, тадашњи савезници и тадашњи непријатељи, сада смо партнери. Морамо да постанемо још бољи партнери и да чувамо крхки мир у Европи, да водимо рачуна и да памтимо да је тешко успоставити стабилност, а да се она може брзо срушити”, навео је амбасадор Боцан-Харченко.

Истакао је да Србија није заборавила Русе погинуле у Првом светском рату и навео да је споменик на Новом гробљу највећи у Европи и да чува сећање и памћење на руске војнике, јунаке, који су погинули на Солунском фронту у Македонији и током одбране Београда.

“Они су штитили Србију и Русију достојанствено и племенито су испуњавали своје савезничке обавезе. Исто тако овај споменик је доказ, симбол неотуђивих веза између Русије и Србије, руског и српског народа. Чим је рат избио Русија и руски људи, без икаквог размишљања, одмах су кренули у рат бранећи Србију”, подсетио је он. Указао је и на познату изреку руског руководства у то време “нећемо враћати мач у корице док не ослободимо браћу Србе, Србију, најмлађег и најомиљенијег члана словенске породице”.

Један припадник Коњичко-гардијске јединице, који је највероватније обележен на споменику, умирући у Србији рекао је да умире у својој отаџбини, мислећи да су у тешкој ситуацији Русија и Србија неотуђиве.

Венци на Француском војном гробљу поводом Дана примирја

Полагањем венаца на Француском војном гробљу у Београду, Француска амбасада обележила је данас Дан примирја у Првом светском рату.

Венце су осим амбасадора Француске Жан Луј Фалконија положили и министар спољних послова Ивица Дачић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, представници амбасада других земаља, Војске Србије, многобројних удружења…

Амбасадор Француске рекао је да је пре једног века, а годину дана после Великог рата први пут обележен Дан примирја.

“После четири године патње, смрти, потписани су споразуми о примирју, опсадно стање укинуто, почела је демобилизација, друштвени и политички живот се полако враћа, ратници се враћају кућама и откривају да се Француска током четворогодишњег рата променила, али се променила и Србија која у том периоду прошла кроз разна искушења”, казао је амбасадор.

Фалкони је навео да од тада Французи обележавају годишњицу завршетка Великог рата на свим француским гробљима широм света где се окупљају генерације да одају почаст.

Нација се, како каже, сећа оних који су се борили од 1914. до 1918. на свим фронтовима, и на истоку и на западу .

“Не заборављамо проливену крв војника из Африке, Азије, Пацифика, славимо све савезничке народе који су били у истом боју. Уклесана имена мртвих на споменицима нас стално подсећају на вредност, част, храброст, оданост и јунаштво”, навео је амбасадор.

Он је навео и да се од 2012. године 11. новембра одаје почаст свим синовима и кћерима Француске који су у новије време жртвовали своје животе током сукоба извршавајући своју дужност.

“На данашњи дан нација одаје посебну почаст свим војницима који су погинули за Француску и који су се борили за очување наше независности и слободе”, рекао је Фалкони.

Амбасадор је навео и да је Србија платила високу цену током Првог светског рата и да је претрпела велике губитке, а да данас доприноси међународној безбедности учествујући у операцијама у очувању мира.

“Ми то не заборављамо”, поручио је амбасадор Француске.

Пре почетка полагања венаца, интониране су химне Француске и Србије, али и песма “Креће се лађа Француска”.

Селаковић положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали

Изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

У спомен-књигу Селаковић је уписао:

“Голгота Великог рата и ваша победа у њему постали су незаобилазан део српског духа, идентитета и система вредности, као и најсветији пример пожртвовања и љубави према отаџбини. Данас када се Србија уздиже, гради и јача, ваш пример јој удахњује нову снагу и веру у себе. Вечна вам слава бесмртни јунаци”.

У четири општине на северу Космета јутрос су осванули билборди и плакати са којих је, у знак Дана примирја, упућена захвалност за 1.300.000 Срба који су за слободу у Првом светском рату платили највећу цену и положили свој живот.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама 11. новембра у 11.00 у знак сећања на 11. новембар 1918. године у 11.00 када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

Република Србија се с поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918).

«Српска стварност»

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here