Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић предводио је данас у Спомен-парку “Крагујевачки октобар” у Шумарицама државну церемонију поводом обележавања Дана сећања на жртве у Другом светском рату и 80-годишњице масовног стрељања цивила у Крагујевцу.

Вучић је након помена страдалима, који је служио епископ шумадијски Јован са свештенством, положио венац код споменика “V3”, подигнутог на месту где су 21. октобра 1941. године немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре крагујевачке гимназије.

Венце су положили и министри у Влади Србије, представници Скупштине Србије, Војске Србије, верских заједница, Града Крагујевца, СУБНОР-а, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

Обележавању су присуствовали и бивши председник Републике Србије Томислав Николић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, као и бројни грађани.

Такође, били су присутни и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, потпредседница Бундестага Клаудија Рот, представници амбасада Пољске, Словачке, Аустрије, Француске, Белорусије, Палестине, Казастана.

У Крагујевцу је одржан и традиционални “Велики школски час” у знак сећања на страдање цивила у Крагујевцу, које се сматра једним од највећих злочина нациста у Другом светском рату.

Масовно стрељање цивила вршено је 19, 20. и 21. октобра као одмазда за 10 убијених и 26 рањених немачких војника после сукоба са партизанима и четницима на путу између Крагујевца и Горњег Милановца.

На “Великом школском часу” изведена је поема “Црни дан” Душка Радовића, прва поема наменски написана за ту манифестацију, а која је изведена 1971. године.

Драмски приказ режирао је Драган Јаковљевић, а поему је извело 12 глумаца Књажевачког театра са гостујућим глумцем Милошем Лазићем, у сарадњи са Крагујевачким театром.

“Велики школски час” у Шумарицама се одржава од 1957. године, а од 1961. године обележава се код Споменика стрељаним ђацима и професорима, који је те године и откривен.

У спомен на жртве стрељања читав простор Шумарица је 1953. године претворен у спомен-парк, а меморијални комплекс обухвата површину од 352 хектара, на којој се налази 30 масовних гробница.

У оквиру комплекса налази се десет споменика који су подигнути на хумкама стрељаних.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here