Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Државни секретар Министарства културе и информисања Владе Републике Србије Александар Гајовић истакао је данас, на обележавању 150 година од оснивања Читаонице ваљевске, да је ово један од најзначајнијих јубилеја ове године у историји српске културе.

Гајовић је истакао да нас та чињеница обавезује на то да ову традицију са посебном пажњом обележимо и убудуће негујемо и унапређујемо.

Он је указао на то да је Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву установа културе од националног значаја и матична библиотека информационог система Колубарског округа.

Ваљевску библиотеку су, како је подсетио, посећивали сви значајни српски писци, што је такође својеврсна потврда њеног угледа који је стицала у претходних век и по.

Према његовим речима, књижни фонд Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву износи више од 150.000 библиотечких јединица.

Ова установа сарађује са другим институцијама и удружењима, како из државног, тако и невладиног сектора, међу којима су задужбине, Матица српска, САНУ, као и бројни факултети и универзитети, навео је он.

Такође, како је додао, Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву носилац је Ордена Светог Саве, добитник Сурепове награде, Награде града Ваљева, Културно-просветне заједнице Србије и многих других признања.

Гајовић је пожелио још много успеха и јубилеја свима који раде у библиотеци или на њеном неговању јер је она узор и пример несвакидашње вредности.

Свечаности су присуствовали и гости из Српске академије наука и уметности, Филолошког факултета у Београду и других факултета, Историјског архива Србије, представници општина Колубарског округа, директори установа културе, школа и писци.

Они су након одржане седнице обишли библиотеку, присуствовали отварању изложбе о њеном историјату и након тога присуствовали свечаној академији „Дуго путовање у будућност“.

Јубилеј је обележен и у свим ваљевским школама, где је први час био посвећен важности читања. Професори су ђацима читали писмо, обраћање и поруку ваљевске библиотеке, а затим су сви читали наглас текстове из књига.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here