1. 02. 2020.

Србија је данас обележила Дан државности, као подсећање на Сретење 1804. године, када је подигнута револуција и почело ослобађање од Турске, и на исти датум 1835. године, када је донет први модерни Устав Кнежевине Србије.

Централна државна церемонија обележавања Сретења одржана је у Орашцу, а предводили су је председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Они су положили венце на споменик вожду Карађорђу, а пре полагања помен је служио епископ шумадијски Јован.

Честитајући грађанима Србије Дан државности, Гојковић је истакла да је у Орашцу започет пут ка слободи и обнављању српске државе и да се данас обележава један од најважнијих датума у српској историји.

И данас су пред нама изазови, са којима морамо мудро да се носимо, као и пре 216 година. Да бисмо сачували слободу и независност, утемељену на принципијалној политици и војној неутралности, морамо да наставимо да развијамо нашу државу, рекла је Гојковић.

Чубриловић је, честитајући Дан државности, поручио да Србија и РС отворено и искрено сарађују на свим пољима без икакве штете по било који други народ или државу, наводећи да та сарадња никада није била боља и плодотворнија.

Он је указао на то да је Србија инвестирала значајна средства у скоро свакој општини у РС, као и у неколико општина у Федерацији БИХ у којима су Срби већина, истичући да је РС на томе захвална.

Церемонији су присуствовали министри у Влади Србије, представници дипломатског кора, Војске Србије, као и бројни грађани.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here