Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Дан косметских жртава обележен је данас у Спомен соби у просторијама Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, где је истакнуто да је 10. јун један од најтрагичнијих дана за српски народ на Косову и Метохији – дан почетка великих страдања, патње, терора, злочина.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је рекао да је 10. јун 1999. године дан у коме је “отворена сезона лова” на Србе на КиМ и додао да од тог дана нико више ни за једно једино убијено српско дете, старицу, старца, жену или човека није сносио никакву одговорност.

Селаковић је подсетио да су Србе на КиМ киднаповали, убијали, слиовали, мучили…

“Колико год се трудио, као човек, да разумем породице жртава слагао бих ако бих рекао да их у потпуности разумем и да саосећам јер то, нажалост, може да осети само неко коме је најближи страдао, мучен, силован, отет или убијен на мучки и свиреп начин”, рекао је Селаковић.

Навео је да ово није први пут да присуствује догађајима у спомен соби Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ и да ће ту долазити и убудуће, те поручио да би на таква места требало да доводимо и своју децу, “јер ако ми не будемо причали о нашим жртвама, будите сигурни да о њима неће причати нико”.

“А онај о коме не прича нико као да није ни постојао, а овде су 2.501 име човека и жене са КиМ који су своје животе изгубили на правди Бога”, додао је Селаковић.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић је истакао да породице жртава траже правду.

“Да је сваком Србину, државницима Србије, вођама опозиције и НВО убијен по члан породице у рату на простору бивше СФРЈ лакше би разумели језик српских жртава”, рекао је он.

Затражио је да држава законом регулише права породица цивилних жртава рата, наводећи да је Србија једина земља у региону која нема тај закон.

Спасић је захвалио заменику градоначелника Београда Горану Весићу који је, како је истакао, много помогао Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ.

“Заменик градоначелника нам је много помогао за разлику од других који су нам окренули леђа. Ова просторија је од Града, али ја очекујем да ће нам он веома брзо, са својим сарадницима, наћи адекватнију просторију у приземљу да могу грађани и породице жртава да дођу”, рекао је Спасић.

Обележавању Дана косметских жртава присуствовали су заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, заменик градоначелника Београда Горан Весић, породице жртава са КиМ.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here