Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић предводио је данас државну церемонију у знак сећања на масакр над цивилним становништвом 21. октобра 1941. године у Крагујевцу.

Ђорђевић, који је ову цеременију предводио у име Владе Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, положио је венце на Споменик стрељаним ђацима и професорима у оквиру „Спомен-парка Крагујевачки октобар“.

Поред министра, венце су положили и градоначелник Крагујевца Никола Дашић, директорка Прве крагујевачке гимназије, представници дипломатског кора у Србији и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Крагујевачки октобар представља масакр који су над цивилним становништвом Крагујевца и околних села починиле окупационе снаге нацистичке Немачке 19, 20. и 21. октобра 1941. године.

У овом злочину је страдало приближно 3.000 становника Крагујевца и околних места, а међу њима је било и 300 ученика и петнаесторо деце старости између осам и 15 година.

Стрељање је извршено као одмазда за 10 убијених и 26 рањених немачких војника након сукоба са партизанима и четницима на пола пута између Бара и Љуљака.

У спомен на жртве стрељања читав простор Шумарица је претворен у спомен-парк. Меморијални комплекс обухвата површину од 352 хектара, а око њега води кружни пут дужине седам километара који иде ка долинама Ердоглијског и Сушичког потока где су се стрељања и одвијала.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here