Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији – 6. април 1941. године, одата почаст страдалима у шестоаприлском бомбардовању.  Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и градоначелник Београда Зоран Радојичић положили венце у Алеји страдалих у бомбардовању Београда.

На данашњи дан, пре 78 година бомбардован је Београд. Било је то једно од највећих разарања престонице. Тог 6. априла 1941. године Београд се пробудио у прашини. Док је већина становништва спавала око 6.30 немачка авијација бомбардовала је Београд у операцији названој “Страшни суд”.

Над градом од око 370.000 становника надвило се 234 непријатељска авиона који су, како се процењује, само у првом нападу бацили 197 тона бомби. Тачан број жртава никада није утврђен, али се као крајњи биланс помиње чак 12.000 страдалих.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је рекао да је Србија увек била антифашистичка земља и да ће се свим снагама борити против сваког облика фашизма.

“На данашњи дан одајемо почаст свим невиним жртвама, жртвама фашистичког режима 1941, који је себи узео за право за одузме невине жртве”, изјавио је Ђорђевић, додајући да је у том бомбардовању велики број недужних људи изгубило живот.

Нажалост, како је рекао, и данас повремено имамо моменте када се у нашој земљи јављају појединци, који “на неке фашистичке начине и фашистичким методама покушавају да нешто промене”.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао да је током своје бурне историје Београд много пута био бомбардован и истакао да је пре тачно 78 година, рано ујутру, почело једно од највећих разарања престонице.

“У нападима од шестог априла 1941, као и онима који су уследили, животе је изгубило хиљаде људи, због чега га се сећамо као једног од најтужнијих дана у нашој историји”, изјавио је градоначелник.

На Новом гробљу је, како је истакао градоначелник Београда, сахрањено 1.992 погинулих. Градоначелник истиче да је ово разарање Београда знатно променило живот, ток и изглед Београда.

“Изгорео је Мост краља Александра, Народна библиотека на Косанчићевом венцу, са више од 350.000 књига. Нису поштеђени ни верски и образовни објекти, склоништа, болнице. Иако је после овог, као и после сваког напада Београд успео да се издигне, туга, празнина и штета која су му тада нанети не могу се умањити”, навео је Радојичић.

Бомбардовање Бограда 6. Априла 1941. било је то једно од највећих разарања српске престонце. Горела је Народна библиотека на Косанчићевом венцу где је унштено више од 300.000 књига и докумената. Бомбардован је Генералштаб, Стари двор, синагога, Историјски музеј Србије.

После скоро пола века мира, историја се поновила. И не само да је тог априла под НАТО бомбама био Београд.Шестог дана овог месеца пре 20 година бомбардован је мост на Дунаву у Новом Саду, вртић у Чачку, основна школа у Сурдулици, пруга Крагујевац-Краљево. Бомбе су 6. априла падале и на Врање, Лучане, Призрен, Ниш.

 „Српска стварност“/ Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here