Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Удружење Срба у Словачкој,  након завршетка обнове српског војног гробља у Великом Међеру, наставили су са даљом ревитализацијом сакралнo врло вредних, а заборављених и запуштених споменика српске културе у Словачкој.

Обнова српског војног гробља у Великом Међеру завршена је 7. априла ове године, где је монтирано 56 мермерних плоча са именима 5153 српских заробљеника из Првог светског рата који су од последица мучења и болести умрли у том логору.

Иако је СПЦ у Трнави (најсевернијем граду у који су се Срби из Велике сеобе 1690. населили и имали своју комуну) изграђена 1731. године, руководство овог словачког града тек 56 година касније (1787) Србима је доделило парцеле за формирање Православног гробља (до тада су сахрањивани на неком од преосталих пет гробаља других верских заједница).

Удружење словачких Срба пројекат ревитализације ове „вечне куће” српских православних сународника у Трнави, планирало је кроз три фазе:

Прва, ограђивање гробља, завршена је недавно.

У Другој фази радова, која управо треба да почне планирано је – распалцелисање гробних места и бетонирање стаза.

У Трећој етапи, предвиђено је монтирање дрвеног крста (високог четири метра!). Финансијска средства за његову израду дали су верујући православци (они ће га добровољним радом и монтирати), а израдио га је отац Јан Кост. Његово постављање планирано је до краја ове, 2020. године, а тачан термин биће договорен са његовим преосвештенством, Митрополитом чешких земаља и Словачке – Растиславом – рекао нам је Стане Рибић, председник Удружења Срба у Словачкој.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here